lauantai 3. helmikuuta 2024

Rokkaa Kukossa


Lyhyillä lomamatkoilla en yleensä pyri hakeutumaan muiden suomalaisturistien joukkoon. Nyt kun asustelen täällä Fuengirolassa yhtäjaksoisesti kuukauden, halusin vähän selvittää, mitä täällä asuva suomalaisyhteisö tarjoaa. Luin netistä, että Fuengirolassa asuu talvisin 10.000 ja koko Aurinkorannikolla yhteensä 20.000 - 30.000 suomalaista. Ja että heidän piirissään järjestetään monenmoista kulttuuri- ja harrastustoimintaa. 

Ensimmäisten lomapäivien aikana olen tutustunut jo kolmeen paikalliseen suomenkieliseen palveluun. Pari päivää sitten kaipasin suuvettä ärtyneiden ikenien rauhoittamiseen. Päätin kokeilla Las Salinas -nimistä apteekkia, josta saa suomenkielistä palvelua. Oikeastaan apteekki tuli tutuksi jo viime joulukuun Fuengirolan reissulla (täällä), jolloin Ukki sai siellä osaavaa ja asiantuntevaa apua. Täällä kertaa palvelu oli aika töykeää eikä minua palveleva suomalaisnainen osannut vastata yhteenkään kysymykseeni.

Suomi-apteekki sijaitsee Los Boliches -nimisessä kaupunginosassa, jossa iso osa pysyvästi Fuengirolassa olevista suomalaiseläkeläisistä asuu. Tuntuu, että Los Bolichesin kaduilla kuulee enemmän suomea kuin espanjaa tai muita kieliä. Alueelta löytyy myös monenmoista suomenkielistä kauppaa, kirjastoa, pubia, ravintolaa, kirkkoa, kiinteistövälittäjää, kosmetologia ja hierojaa - muun muassa :) Eli kaikkea on saatavilla suomen kielellä. 

Aurinkorannikon suomalaisten jäsenyhdistys Suomela toimii Los Bolichesin pohjoispuolella olevassa Los Pacoksen lähiössä, jonne suomalaiset rakensivat ensimmäiset lomakotinsa 1960-luvun lopulla, ja jossa edelleen asuu ja työskentelee paljon suomalaisia. Suomelan toimitiloissa järjestetään päivittäin lukuisia liikunta-, kädentaito- ja kielikursseja, joista helmikuun aikana olen aikonut kokeilla ainakin rivitanssia :)

Apteekkireissulla pistäydyin OkiDogi-nimisessä eläinkaupassa, jossa - yllätys, yllätys - sain tosi ystävällistä ja avuliasta palvelua suomeksi. Ostin Murulle pehmeän kassin, jossa toivon sen viihtyvän kun käymme ravintolassa. Nähtäväksi jää, miten se käytännössä tulee toimimaan…

Kolmas parin ensimmäisen päivän aikana kokeilemani Suomi-palvelu on ollut ruokailu suomalaisessa ravintolassa. Skandinaaviseksi itseään mainostava ravintola Kukko sijaitsee Av. de los Boliches -kadun rannan puoleisessa päässä. Arkipäivisin siellä saa paikan päällä valmistettu suomalaista lounasta yhdentoista ja neljän välillä ja iltaisin ala carte -ruokaa. Ukki ja minä menimme sinne torstaina kolmen jälkeen ja söimme lihaisat hernekeitot ja marjaisat pannukakut 8.90 e/siivu. Ja tietenkin ruoka tarjoiltiin suomen kielellä :) ravintolan valoisassa lasikossa, mutta ilmeisesti Kukosta löytyy myös sisätiloja, joissa ymmärtääkseni esiintyy usein Suomi-artisteja.

Näin Fuengirolan Suomi-jutut tulevat pikkuhiljaa tutuksi tällekin eläkeläismummille. En kuitenkaan haluaisi asua kuukautta tiheimmässä suomalaiskeskittymässä, vaan mieluummin muualla, kilometrin tai parin päässä, kuten nyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti