torstai 14. huhtikuuta 2022

Sonckin ja Simbergin kirkko


Mennessäni viime viikolla Tampereen Tuomiokirkkoon, lähes ainoa asia jonka kirkosta tiesin oli se, että sisältä löytyy Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli. Freskohan oli tärkein syy, miksi halusin vierailla juuri tässä kirkossa (täällä). 

Fresko oli hieno, mutta tykkäsin valtavasti koko kirkosta - kokonaisuudesta ja tunnelmasta (täällä). Ulkoa tämä Johanneksen kirkoksi alkuun nimetty rakennus muistuttaa paljon Kallion kirkkoa Helsingissä (täällä). Molemmat ovat muhkeita, 1900-luvun harmaakivikirkkoja ja arkkitehti Lars Sonckin (1870-1956) suunnittelemia. 

Tuomiokirkko valmistui 1907. Kirkon sisätilojen koristelun suunnitteli ja toteutti taidemaalari Hugo Simberg (1873-1919), alttaritaulun maalasi tämän läheinen ystävä kuvanveistäjä Magnus Enckell (1870-1925) ja ulko- ja sisätilojen ornamenttikoristeet suunnitteli arkkitehti Valter Jung (1879-1946). 

Ammattimiesten lopputulos on yhtenäinen, sopusointuinen ja kiinnostava. Aikanaan koristelut saivat paljonkin arvostelua: luurangon kuvia kirkon seinillä ja alastomia ihmisiä lehterin kaiteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti