sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Kallion kivikirkko


Vuonna 1912 valmistuneen Kallion kirkon on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck (1870-1956). Kirkko on verhoiltu suomalaisella graniitilla ja tuolloin suosioon nousseen tavan mukaan kiven ja seinän pinta on jätetty karkeaksi. 

Kirkko asettuu edelleen hienosti kaupungin asemakaavaan kohotessaan yli kaksi kilometriä pitkän Unionkatu-Siltasaarenkatu -suoran päässä. Välillä minusta tosin tuntuu, että kirkko on väärin päin, kun sen sisäänkäynti aukeaa Castreninkadulle Helsingin työväenopistoon päin eikä vilkkaamman Siltasaarenkadun suuntaan. Tosin Siltasaarenkadun alttaripääty komeine kiviterasseineen ja -rappuineen on huomattavasti näyttävämpi kuin Castreninkadun yksinkertainen pääty.

Kirkon alle valmistui vuonna 1991 uurnaholvi, josta tuhkat tietyn määräajan jälkeen kätketään kirkon alla olevaan kalliohautaan. Uurnaholvissa saa vierailla vain uurnaa laskiessa. Muina aikoina holviin ja kalliohautaan haudattuja vainajia voi muistaa kukalla tai kynttilällä kirkon sisällä sen takaseinässä olevien vainajien muistolaattojen edessä.

Nämä seinän pronssiset muistolaatat jäivät minulta huomaamatta, joten Kallion kirkkoon täytynee palata :):)


Kallion kirkon pääsisäänkäynti hämärtyvässä syysillassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti