keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Hesan helmiä 2


Lähes Villa Gyllenbergin (täällä) naapurissa on toinen helmi - Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin ja heidän neljän lapsensa Villa Didrichsen, joka valmistui vuonna 1958. Alvar Aallon suunnitteleman Villa Mairean - Noormarkussa oleva Maire ja Harry Gullichsenin kesäkoti - innoittamana Gunnar ja Marie-Louise olivat kysyneet tulevan kotinsa suunnittelijaksi Alvar Aaltoa, mutta työkiireiden takia tämä oli suositellut arkkitehti Viljo Revelliä. 

Kööpenhaminassa syntynyt, tanskalainen Gunnar oli tullut 24-vuotiaana Suomeen vuonna 1927. Kymmenisen vuotta myöhemmin hän oli tavannut suomenruotsalaiseen Marie-Louisen, josta tuli hänen vaimonsa 1939. Kumpikin oli kiinnostunut taiteesta ja sen keräämisestä, ja he päättivät jo eläessään jatkaa kotitaloaan galleriasiivellä, joka avattiin yleisölle heti sen valmistuttua vuonna 1965. Rakennuksen ”kotipuoli” tuli museokäyttöön vasta 1990-luvulla avioparin kuoltua. 

Tyylikkään laatikkomainen rakennus on vastakohta linnamaiselle naapurivillalle. Pelkistetyllä sisäpihalla on iso uima-allas ja sisällä suihkulähde - kyllä - ja arkkitehdin suunnittelemat, paikalleen rakennetut upeat teak-kalusteet. Ja mikä kirjahylly! Viehkoa ja kaunista. 

Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Tämän syksyn esillä on mm. Tuusulanjärven ja
tuntemattomamman ahvenanmaalaisen Önningebyn taiteilijayhteisöissä asuneiden kuvataiteilijoiden maalauksia 1800-luvun lopulta. Pysyvä ja kiertämisen arvoinen näyttely löytyy talon pihalta - patsaita, patsaita ja patsaita, mm. useita Henry Mooren (1898-1986) ja Laila Pullisen (1933-2015) veistoksia.

Ensin kierrät Didrichsenin ja sitten Gyllenbergin - tai toisinpäin. Kumpaakaan ei kannata jättää väliin :):)


Villa Didrichsenin alkuperäiset asukkaat Laila Pullisen pronssiveistoksessa vuodelta 1985: 
 Liikemies Gunnar Didrichsen (1903-92) ja Marie-Louise Didrichsen (1913-88)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti