lauantai 7. syyskuuta 2019

Tommit Kalliossa


Kauniisti valaistuun, sopusuhtaiseen Kallion kirkkoon valuu keski-ikäisiä naisporukoita ja heitä hieman vanhempia pariskuntia. Ovella nuoret avustajat tarkistavat liput. Mikrofonit odottavat puisen alttaritaulun edessä. Alfa-tv:n kamerat kuvaajineen ovat valmiina kirkon keskikäytävällä ja liikkuvien kuvaajien hartioilla.

”Rakkaus on mysteeri”, aloittaa pehmeä ääni kirkon kovaäänisistä ja jatkaa muilla lyhyillä iskulauseilla. Kaksi miestä ja keijukaismainen nainen kävelevät mikrofonien taakse alttarin eteen. Iskulauseiden tarkoitus lienee rauhoittaa kirkossa olijat kuuntelemaan, mitä tuleman pitää.

Satavuotiaassa Kallion kirkossa on alkamassa kirjaili-terapeutti Tommy Hellstenin ja laulaja-lauluntekijä Tommi Kaleniuksen ”vuorovaikutuksellinen hetki elämäntarinoille, kohtaamiselle ja lauluille”. Tommin kanssa esiintyy myös kaunisääninen Ninni Poijärvi.

Tommy puhuu verkkaisesti ja ajoittain jopa suggeroivasti läsnäolon tärkeydestä, itsekontrollista luopumisesta ja rohkeudesta toimia vaikka pelottaa. Tuttuja teemoja, jotka kirkon meditatiivisessa ilmapiirissä saavat miettimään omaa tapaa olla ja elää. Välissä Tommi ja Ninni laulavat kitaran ja viulun säestyksellä omia laulujaan, joiden sanat kertovat itsensä etsimisestä, löytämisestä ja hyväksymisestä. Ja toisen ihmisen kaipuusta ja lähelle päästämisestä.

Ihan kiva ilta, mikä ei omalla kohdallani kehittynyt esitteen lupaamaksi vuorovaikutukselliseksi hetkeksi - vaikka ajatuksia lähtikin liikkeelle. Kirkko oli kaunis ja lumoava, ja istuminen kuuntelemaan keskittyvien ihmisten keskellä rentoutti ja rauhoitti, joten nautin.

Joku kerta haluan vielä mennä kuuntelemaan Kallion kirkon valtavia urkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti