tiistai 24. syyskuuta 2019

Hesan helmiä 1


Kuusisaaresta löytyy kaksi helmeä: Villa Gyllenberg ja Didrichsenin taidemuseo - kaksi vierekkäistä museota, jotka nimistään huolimatta ovat kumpikin sekä villoja että taidemuseoita, ja mielenkiintoisia kotimuseoita. Molemmat käymisen ja tutustumisen väärttejä - ehdottomasti.

Villa Gyllenberg on rakennuksista vanhempi, mutta museona uudempi. Ja harvemmin auki. Huvila valmistui 1938 pankkiirina ja liikemiehenä omaisuutensa luoneen Ane Gyllenbergin, hänen Signe-vaimonsa ja heidän kaksostyttäriensä kodiksi. Etenkin Ane keräsi ja sijoitti taiteeseen, ja avioparin kuoltua 1970-luvun lopulla heidän kotinsa ja sinne kerätyt taideaarteet avattiin yleisön nähtäviksi.

Meren ympäröimä siro kivilinna on upealla paikalla. Sisällä kaikki huonekalut, pikkupatsaat ja taulut ovat samoilla paikoilla kuin Anen ja Signen eläessä. Lisätila noin neljänsadan teoksen kokoelmalle suunniteltiin jo avioparin eläessä, mutta rakennuksen kylkeen vartavasten galleriaksi rakennettu lisäsiipi valmistui vasta vuonna 1980. Lisäsiipi on merelle aukeava, avara tila, jossa noin joka toinen kuukausi järjestetään myös konsertteja.

Museossa oli esillä useita hienoja kotimaisten mestareiden maalauksia ja mm. toistakymmentä Helene Schjerfbeckin maalausta (kokoelmaan kuuluu noin 30 Schjerfbeckiä). Paljon kiehtovaa katseltavaa - niin rakennuksessa itsessään kuin taideteoksissa.

Hesan helmiä 2 (täällä) jatkaa Didrichsenin taidemuseosta...


Villa Gyllenbergin alkuperäiset asukkaat pankkivirkailija Signe Gyllenberg (1896-1977) 
ja pankkiiri, liikemies, taiteenkerääjä Ane Gyllenberg (1891-1977).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti