keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Jääkarhujen linna


Helsinkiin perustettiin eläintarha vuonna 1889, ja nykyään se on yksi maailman vanhimpia eläintarhoja. Paikaksi valittiin kaupunkilaisten retkeily- ja huvittelukäytössä ollut Korkeasaari-niminen lähisaari, jossa oli ennestään mm. tanssilava sekä vuonna 1884 avattu ja edelleen saaren keskellä toimiva huvilaravintola Pukki. Alkujaan eläintarhaa oli suunniteltu Alppilaan, jossa tästä muistuttamassa on Eläintarhantie ja Eläintarha-niminen puistoalue.

Säännöllinen lauttaliikenne Korkeasaareen alkoi 1949, mitä ennen saareen kuljettiin höyrylaivalla. Ympäri vuoden eläintarha on ollut avoinna vuodesta 1974, jolloin silta Kulosaareen yhdistyvältä Mustikkamaalta Korkeasaareen valmistui. 

Alkuun mm. merimiehet antoivat uuteen eläintarhaan kaukaisista maista mukanaan tuomia eläimiä, kuten apinoita ja papukaijoja. Ensimmäisiä tarhaeläimiä olivat myös Karjalasta lahjoitetut karhut. Toisena toimintavuonnaan Eläintarha käytti neljäsosan eläinbudjetistaan jääkarhun hankkimiseen. Pari vuotta myöhemmin ainokainen sai seurakseen kaksi jääkarhun pentua, joiden emo oli ammuttu. Vuonna 1914 Korkeasaaren rantaan valmistui jääkarhuille omistettu rakennus.

Korkeasaari luopui jääkarhuista 1980-luvulla, mutta karhujen linna on suojeltu ja löytyy lauttasataman vierestä. Luonnonkivistä rakennetun, kolmelokeroisen pienen linnakkeen keskimmäinen ”huone” toimi aikoinaan karhujen merivesialtaana.

Kivirakennus on komea, mutta surullinen muistutus eläinten ahtaista ja ankeista oloista - lähinnä tulee mieleen vankila. Onneksi nykyiset eläinaitaukset pyrkivät mahdollisuuksien mukaan huomioimaan kunkin eläimen luonnollisia olosuhteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti