keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Annan suojissa


Oli hämmentävää, että pienellä Jurmon saarella oli oma kirkko ja hautausmaa. Jurmossa, jossa oli vain kymmenkunta asukasta, tosin aiemmin saarella on asunut pysyvästi jopa sata ihmistä. 

Kun kävelimme puolentoista kilometrin matkan satamasta vuokramökille (täällä) ja lähestyimme asuin- ja vuokratalojen rykelmää saaren pohjoisrannalla vaatimaton valkoinen kirkko näkyi jo kaukaa ja kauan ennen rannassa olevia asuinrakennuksia. Lauta-aidan ympäröimän pienen hirsirakennuksen tunnisti heti kirkoksi mm. harjakaton kahdesta pienestä valkoisesta rististä ja portin pielessä olevasta kevytrakenteisesta, hontelosta kellotapulista.

Jurmon kirkko - virallisesti kappeli - on rakennettu 1846 samalla paikalla vuodesta 1703 olleen vanhan kappelin tilalle. Sisällä on yhdeksän kapeaa, numeroitua penkkiriviä, joille mahtuu noin sata ihmistä. Penkkien selkänojat on aikoinaan rakennettu kaartumaan hieman eteenpäin, jotta saarnan kuuntelijat eivät nukahtaisi kesken kirkonmenojen :)

Pienessä kirkkosalissa katseeni nauliutui seinään kiinnitettyyn runsaan metrin korkuiseen, vanhaan puuveistokseen, jossa Pyhä Anna (Neitsyt Marian äiti) piti sylissään Maria-tytärtään ja tämän Jeesus-lasta. Preussilainen herkkä ja kaunis veistos on 1400-luvulla. Tarinan mukaan joko aallot ovat tuoneet veistoksen Jurmon rantaan tai sitten se on joskus siirretty saaren kappeliin Pyhän Annan kirkosta Ahvenanmaan Kökarissa. 

Toinen kiehtova esine oli kappelin katosta roikkuva iso kirkko- eli votiililaiva, joka pienessä tilassa näytti vielä kokoaankin suuremmalta. Kerrotaan, että tämän poikkeuksellisen yksityiskohtaisen ja komean pienoismallin on 1700-luvulla veistänyt nuori merimies, joka oli pelastautunut saarelle merellä hätään joutuneelta rahtilaivalta. Keski-ajalla oli tapana, että hädässä olleet saattoivat lahjoittaa kirkolle votiililaivan (latinaa votum lahja, rukous) kiitoksena siitä, että heidän rukouksiin oli vastattu.

Vaatimaton ja intiimi kappeli, jossa säveltäjä, laulaja ja purjehtija Lasse Mårtenson (1934-2016) on kuulemma vihitty. Myrskyluodon Maijan hengessä ja Pyhän Annan - isoäitiyden pyhimyksen - siunauksen saattelemana :)

Pyhä Anna, Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi

Jurmon komea votiililaiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti