sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Designia kaikille


Designmuseossa Korkeavuorenkadulla avattiin pari viikkoa sitten Kaiken kansan muotoilua -niminen näyttely. Esillä on tuttuja klassikoita: Alvar Aallon (1898-1976) Artekille suunnittelemia Aalto-jakkaroita, Kaj Franckin (1911-1989) Arabialle suunnittelemia Kilta-astioita ja Annika Rimalan (1936-2014) Marimekolle suunnittelemia Tasaraita-paitoja. Tavoitteena kaunista, toimivaa, tasalaatuista ja edullista jokaiseen suomalaiseen kotiin…

Näyttely keskittyy tasa-arvoon - niin kuluttajien kuin suunnittelijoiden näkökulmasta. Näyttelyn esitteissä korostetaan, että käyttötuotteet on suunniteltu kuvitellulle ihanne- tai keskivertoihmiselle - valkoiselle, keskituloiselle, terveelle ja normikokoiselle (suomalaiselle) aikuiselle. Ja suunnittelijana on ollut useimmiten keskituloinen suomalainen mies. Joskin keittiökaappien, lasten huonekalujen, työvaatteiden ja mm. ryijyjen suunnittelu jätettiin lähes yksinomaa naispuolisille suunnittelijoille :):) 

Kun suunnittelijoina oli yhdessä työskentelevä ja saman koulutuksen saanut aviopari, yhdessä suunnitellut tuotteet merkittiin kuitenkin pääosin aviomiehen nimiin. Näin tapahtui myös merkkisuunnittelijoihimme kuuluvien Aino ja Alvar Aallon sekä Annikki ja Ilmari Tapiovaaran kohdalla. 

Alkuun vain katsoin esillä olevia tuttuja esineitä, enkä saanut kiinni näyttelyn tasa-arvoteemasta. Vasta keskittyessäni esiteteksteihin ja suuren näyttelysalin kovaäänisestä kuuluvaan Nimco Kulmiye Husseinin ja Kiia Bellisonin haastatteluun, aloin saada kiinni tasa-arvojuonesta. Antoi paljon ajateltavaa…

Nykyään suunnittelussa ja muussa elämässä tasa-arvoa yritetään onneksi huomioida monesta eri näkökulmasta. Minun sukupolvessani vanhat valtarakenteet ovat niin syvällä, että paljon tärkeää jää minulta usein huomaamatta, vaikka toivoisin olevani valppaampi. 

Designmuseossa jäin kaipaamaan esillä olleen upean ja yksilöllisen Talart Oy:n pyörätuolin suunnittelijoiden nimiä. Liekö pitkäkestoista ryhmätyötä…

Maiju Gebhard (1896-1986): Astiankuivauskaappi, Enso-Gutzeit Oy 1948.
Ilman kuivauskaappia en vieläkään pärjäisi, asrianpesukoneesta huolimatta :)

Maj Kuhlefelt (1931-2018) ja Pi Sarpaneva (1933-2019): Hektor-haalari, 1982-83.
Näyttää upealta - uskon, että toimii käytännössäkin. Käytännöllistä ja kaunista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti