sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Leposaaren eka hauta

Anna Kuosmanen haudattiin Kulosaareen 1925

Osallistuin viikko sitten WalkHelsingin järjestämälle opastetulle kävelykierrokselle Leposaaren hautausmaalla Kulosaaressa. Leposaari on ehdoton lempparini Helsingin hautausmaista (täällä). 

Leposaarella on erityinen paikka sydämessäni, sillä sinne on haudattu lähes 40 vuotta sitten (sic) kuollut isäni (täällä) ja pian sen jälkeen kuollut Alma-mummo. Ja monta tuttua koulukaveria ja opettajaa Kulosaaren yhteiskoulusta, ja kavereiden vanhempia. Tuntuu, että joka kerta kun kävelen hautausmaalla, huomaan jonkun uuden tutun nimen. Tutun ihmisen menneisyydestäni - ihmisen, joka on vasta äskettäin kuollut ja haudattu tai jonka hautaa en ole aiemmin vain huomannut.

Vuosien aikana olen lukenut netistä paljon Leposaaresta, enkä opastuskierroksella kuullut merkittävää uutta saaren historiasta enkö saarelle haudatuista suurmiehistä tai julkkiksista. Mutta sain tietää, että rouva Anna Kuosmanen, joka oli kuollut 52-vuotiaana hautausmaan vihkimistä seuraavana päivänä 9.11.1925, oli ensimmäinen Leposaareen haudattu vainaja.

Ilman opasta en olisi ehkä huomannut erään haudan päälle asetettua viehättävää pientä patsasta, jonka on veistänyt Kulosaaressa pitkiä aikoja asunut ja työskennellyt kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen (1894-1966). Enkä tykästynyt politiikan taustavaikuttaja ja kansatieteen professori Kustaa Vilkunan (1902-1980) - pitkäaikainen kulosaarelainen hänkin - hautapaikan yksinkertaisen tyylikkääseen rautaristiin.

Kyseinen sunnuntai oli varmaan huhtikuun kylmin. Jäätävä viima puhalsi mereltä pienen hautausmaan yli. Huolimatta toppatakista, lämpökerrastosta ja villapuseroista päätin kylmyyden takia jättää 1,5 tuntisen opaskierroksen kesken. 

Viima voitti tiedonhaluni. Mutta viima ei vaimentanut kiintymystäni Leposaareen :)

Väinö Aaltosen signeeraama pieni patsas

Kustaa Vilkunan konstailematon risti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti