perjantai 15. huhtikuuta 2022

Yö Palvelijatarkodissa

Puisen hotellin takana näkyy Viinikan kirkon torni 

Yövyin Tampereella ydinkeskustan ulkopuolella Viinikan puutaloalueella olevassa hotelli Lillanissa - yksityisessä ns. butik-hotellissa, jossa oli vain 11 huonetta. Erittäin kodikas ja viihtyisä yöpymispaikka, jossa miellyttävä ja leppeä ilmapiiri sekä henkilökohtainen ja huomioiva palvelu. 

Hotelli toimii hirsitalossa, joka rakennettiin 1928 Viinikan Palvelijatarkodiksi eli tamperelaisperheissä vuosikymmeniä työskennelleiden naispalvelijoiden vanhainkodiksi. Itse rakennuksen historia ulottuu tätäkin kauemmaksi, sillä aiemmin rakennus oli ollut Tampereen keskustassa Tyttökoulun voimistelutilana. 

Ihmettelen, miten yli sata vuotta sitten koulun voimistelurakennus on ollut näin iso, mutta tämä on ainoa tieto, jonka asiasta löysin. Ja sama tieto minulle kerrottiin myös hotellissa, kun kyselin rakennuksen historiasta.

Tampereen suomalainen tyttökoulu (voimistelutiloineen) toimi Pirkankadulla olleessa rakennuksessa vuosina 1886-1902, kunnes muutti arkkitehti Wivi Lönnin (1872-1966) suunnittelemaan uuteen kivirakennukseen Hämeenpuiston ja Satamakadun kulmaan. Vuonna 1928 teollisuusneuvos Kustaa Hiekka (1855-1937) osti tämän Pirkankadun tontin ja rakennutti siihen nykyisen Hiekan taidemuseon, jonka ylimmässä kerroksessa hän asui kuolemaansa asti.

Heikan ostaessa tontin sillä oli edelleen (ainakin) vanha voimistelurakennus, jonka Heikka lahjoitti Tampereen Naisyhdistykselle vanhainkodiksi sillä ehdolla, että se heti puretaan ja siirretään pois tontilta. Näin tehtiin. Hirsirakennus purettiin ja koottiin uudelleen Viinikkaan, jossa se toimi vanhainkotina 2000-luvulle asti.

Viisi vuotta sitten vanha puurakennus kunnostettiin hotelliksi ja Hotelli Lillan avasi ovensa. Pieni ja intiimi (tosin kallis) hotelli oli makuuni - mukavat huoneet, omistautunut henkilökunta, herkullinen aamiainen ja ihana ulkoterassi ja puutarha, jotka huhtikuussa odottelivat vielä lumikinosten sulamista :) 

Yhden hengen mini-huone

Respaa ja baaria

Sisäänkäynti

2 kommenttia:

  1. Kiitos tiedoista. Tällaisesta pikku hotellista en ole ennen kuullutkaan👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin, että kesällä hotellin puutarhassa avataan myös kahvila, joka on avoin ulkopuolisillekin. Ympäristön puutaloalue oli lumipeitteisenäkin viehättävää ja kesällä varmaan entistä kauniimpi ja kiinnostavampi kävelykohde.

      Poista