perjantai 25. elokuuta 2023

Visiitti Vanhainkodissa


Toisen Oulu-yöni vietin entisessä vanhainkodissa, joka vuodesta 2018 asti on toiminut De Gamlas Hem -nimisenä hotellina. Rakennuksen suunnitteli aikoinaan arkkitehti Victor Sucksdorff (1866-1952) ruotsinkielisten naisten vanhainkodiksi. Se valmistui 1906, jolloin tämä helsinkiläinen Sucksdorff toimi joitakin vuosia Oulun lääninarkkitehtina. 

Yksityisenä vanhainkotina rakennus oli vuoteen 1982, minkä jälkeen se siirtyi Oulun kaupungin omistukseen, kunnes kaupunki vuonna 2017 myi kiinteistön kolmelle oululaiselle yrittäjäkaverukselle. Nämä kunnostivat suojellun rakennuksen hotelli/ravintolaksi. Hotellissa on 17 majoitushuonetta, jotka ovat edelleen samoilla paikoilla ja saman kokoisia kuin alkuperäisessä vanhainkodissa. 

Hotellin eteisaula iltapäivätee-tarjoiluineen oli kodikas ja kutsuva. Sen sijaan aamiaishuoneen takana ollut huoneeni oli aika sterili. Huoneessa oli kaksi ikkunaa, joista  toisen mustat rullaverhot olivat epäkunnossa eikä niitä saanut ylös, joten huone oli jo iltapäivällä aika synkkä.

Myös aamiaishuone oli yllättävän kolkko. Ja makuuni liian riisuttu, vaikka olen minimalismin ystävä. Ehkä aamiaispettymystäni voimisti se, että tiedustellessani respasta päivän sanomalehteä, työntekijälle tuntui oma kännykkä olevan aamutuimaan tärkeämpi kuin minun lehden kaipuuni. Pienet asiat merkitsevät viihtyvyydelle yllättävän paljon - etenkin yksin matkustavalle.

De Gamlas Hem toi mieleen Tampereen hotelli Lillanin, jossa yövyin huhtikuussa 2022 ja tykkäsin (täällä). Lillanhan oli myös aiemmin ollut eräänlainen vanhainkoti, joten ehkä sen takia odotukseni myös Oulun hotellista olivat korkealla, ja pettymykseni sitäkin suurempi. Tampereen Lillan vei pisteet kotiin - ehdottomasti. Samoin kuin edellisen yön TurusenSaha (täällä) - huolimatta vaatimattomuudestaan - tai ehkä juuri siksi :) 

De Gamlas Hem -hotellissa oli iso terassi, joka pilvisen sään takia jäi minulta kokeilematta. Ehkä terassilla nautittu kuohari alkuillasta tai aamiainen ulkona aamuauringossa olisi petrannut pisteitäni. Ehkä…



Sisääntuloaulan seinällä oli suurennettu valokuva entisestä vanhainkodista vuodelta 1919.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti