sunnuntai 27. elokuuta 2023

Kiistelty patsas


Olen vuosikymmenien aikana kävellyt kymmeniä kertoja Pohjoisella ja Eteläisellä Hesperiankaduilla ja niiden väliin jäävässä puistossa, joka on nimetty Hesperian esplanadiksi. Tämä osin upeiden hevoskastanjoiden reunustama pitkulainen puisto alkaa Mannerheimintieltä ja päättyy Taivallahteen, ja erottaa Etu-Töölön Taka-Töölöstä. 

En ole aiemmin huomannut - tai ainakaan kiinnittänyt kummemmin huomiota - puiston Mannerheimintien päässä olevaa, lehtevien puiden piilottamaa muistomerkkiä. Tämä kulmikkaasti taiteltuista paksuista pronssipalkeista tehty teos on kuvanveistäjä Veikko Myllerin (s.1951) suunnittelema presidentti Risto Rytin (1889-1956) muistomerkki, joka paljastettiin vuonna 1994. 

Jo ennen valmistumistaan teos herätti vilkasta keskustelua ja paljon vastustusta. Ei-esittävää muistomerkkiä pidettiin jopa sopimattomana presidentille, koska se ei herättäisi kansalaisissa riittävästi kunnioitusta. Kaupunginhallituksen äänestyksien ja erilaisten adressien jälkeen Myllerin pronssiteos kuitenkin toteutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Ja hyvä näin. 

Teos koostuu kahdesta osasta ja kokonaisuudessaan se on kuusi metriä korkea ja kolmetoista metriä pitkä. Niin muistomerkin jyrkät käännökset ja särmäkkyys kuin sen nimi Vastuun vuodet kuvaa mielestäni hyvin Risto Rytin traagista elämää ensin sota-ajan pääministerinä ja presidenttinä ja sodan jälkeen vankilassa sotasyylliseksi tuomittuna. Tykkään myös siitä, että muistomerkissä ei ole jalustaa, vaan pronssipalkit ikäänkuin jatkuvat tukea hakien maan alle. 

Myöhemmin Risto Ryti on saanut myös kaivatun näköispatsaan. Porissa - Rytin koulukaupungissa - paljastettiin 2009 presidentin rintakuva, jonka on tehnyt varsinaissuomalainen kuvanveistäjä Sofia Saari (s.1976). 

Joten kaikille löytyy haluamansa. Minä tykkäsin Veikko Myllerin Vastuun vuosista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti