maanantai 7. elokuuta 2023

Sininen saarikirkko


Astuessani sisään Kuusiston kirkkoon punainen kirkko muuttui hetkessä siniseksi kirkoksi. Sisällä punaista näkyi enää vain esille asetelluissa virsikirjoissa ja alttariliinassa. Ja seiniin maalatuissa pylväissä, jotka jäljittelivät punaista marmoria. 

Kuusiston sinivalkoinen kirkko oli hämmentävän kaunis, pieni ja intiimi. Ihastuin siihen ensisilmäyksellä. Luin lähes kadehtien :) että Lady of the Mess -blogin (täällä) Arja on aikoinaan vihitty tässä suloisessa kirkossa, kuten hän edelliseen postaukseeni kommentoi :)

Sata vuotta sitten vuonna 1900 silloin noin satavuotias Kuusiston kirkko ”korjattiin” uusgoottilaistyyliseksi, ja kirkon alkuperäiset kankaiset tapetit peitettiin seinälautojen alle. Vuonna 1974 kirkkoa ”korjattiin” uudelleen tai paremminkin entisöitiin. Tässä yhteydessä seinälaudoitus purettiin, ja sen alta paljastui (oliko yllätys?) hyvin säilyneet, vanhat kangastapetit maalattuine pylväineen.

Osa alkuperäisistä, 1700-luvun lopun tapeteista siirrettiin tällöin Kansallismuseoon, joten osa kirkon tapeteista ei ole alkuperäisiä, vaan kopioita. Näin ymmärsin, vaikka jäin ihmettelemään, onko siis osa kirkossa olevista tapeteista edelleen alkuperäisiä, jos vain osa tapeteista siirrettiin museon kokoelmaan…

Onneksi kirkko kuuluu ns tiekirkkoihin eli niihin noin 250 kirkkoon, jotka ovat kesäisin auki matkailijoita varten (täällä). Useissa tiekirkoista on paikalla myös vapaaehtoistyöntekijä, joka osaa tarvittaessa kertoa kyseisen kirkon historiasta.

Mahdollisuus pistäytyä tiekirkoissa tekee kotimaan reissuistani entistä mielenkiintoisempia. Jokaisesta kirkosta löytyy jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Ja Kuusiston kirkosta etenkin sinistä :)

Urkuparven rintamukseen on maalattu Jeesus ja  hänen 12 apostoliaan. 

Tässä kuvassa näkyy hyvin osa tapettiin 1700-luvulla maalatuista pylväistä.
Saarnatuoli katoksineen, joka on kuin hallitsijan kruunu, on peräisin 1600-luvulla samalla paikalla 
olleesta kirkosta eli nykyistä kirkkoa vielä sata vuotta vanhemmasta rakennuksesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti