torstai 26. elokuuta 2021

Lisää Louhisaarta


Kävin toistamiseen Louhisaaren kartanossa. Tällä kertaa Ukin seurassa, kun kesäkuussa kävin Tyttärien ja Pikkupoikien kanssa (täällä). Toisella kertaa vierailu ei tehnyt minuun yhtä suurta vaikutusta kuin ensimmäinen visiitti. Ja niinhän se usein on - yllätyksellisyys on usein osa jymäyttävää kokemusta :)

Mutta laimeammasta reaktiosta huolimatta tykkäsin. Ilahduin, kun kännykän kameralle tallentui (lähes ohimennen) kauniita näkymiä kartanon asuinhuoneista. Jännin oli yksityiskohta ns. Ison makuukamarin tapetista. Huoneen seinällä on pala verkanukkatapettia, joka on löytynyt talon ullakolta. Esitetekstin mukaan tapetti on 1600-luvulta ja Louhisaaren ainoa alkuperäinen esine. Kyse on erittäin harvinaisesta, käsin valmistetusta tapetista, jonka kuviot on painettu puulaatoilla, minkä jälkeen verkanukkaa on siroteltu kuvioiden päälle.
Tosin sekä museossa että tätä postausta aloittaessani kuvittelin, että ko verkanukkatapettipala on yllä olevassa valokuvassa näkyvä, iso ruskehtava kangastapetin palanen, ja ajattelin että onpa upea. Mutta ilmeisesti kyse onkin vain tuosta mustiin kehyksiin eristetystä pikkuruisesta vaaleasta palasta. Kait?

Tämä elintärkeä tapettijuttu pitänee varmistaa seuraavalla museokäynnillä :) :) Kolmas Louhisaari-visiitti onkin lähempänä kuin arvaatkaan… 

Ps. Elokuun lopulla kävin uudelleen Louhisaaressa (täällä). Kysyin mieltäni askarruttavaa tapettiasiaa oppaalta. Hän selitti, että juttu on todella niin kuin alunperin ajattelin. Kyseinen vanha ”tapettipala” on koko sängyn oik puolen peittävä tapetti eikä sittenkään tuo mustissa kehyksissä oleva pikkuruinen alue. Uudella käynnillä minulle myös selvisi, että mustakehyksinen ”taulu” onkin pieni peili :) Kirjoittaa nimimerkki Tarkkatädin museomuistot.


Sininen huone, jossa kerrotaan marsalkka Mannerheimin syntyneen - 
ja juuri tässä samaisessa sängyssä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti