maanantai 16. elokuuta 2021

Sateinen Billnäs


Karjaan kirkkoreissulla (täällä) pysähdyttiin lyhyesti läheisessä Billnäsissä eli Pinjaisissa, jonne Carl Billsten perusti rautaruukin vuonna 1641. Mustionjoen rannalle kasvaneessa ruukkiyhteisössä varhainen teollisuus ja käsityöläisyys, mm. kuuluisine Billnäsin konttorihuonekaluineen, jatkuivat pitkälle 1900-luvulle. 

Heinäkuisena lauantai-iltapäivänä vanha ruukkialue oli tosi hiljainen ja vain joissakin taloissa näytti olevan elämää tai toimintaa, kuten esim. alueella vuosia ansiokkaasti toimineessa Rakennusapteekissa (jossa emme tällä kertaa käyneet). Rauha ja (osin rappio-) kauneus tuntuivat olevan alueen ainoita valtteja. Tosin lähes jatkuvan tihkusateen ja kummankin jalkavaivojen takia kiertely alueella jäi vähäiseksi, mikä saattoi vaikuttaa alueesta saamaani yleiskuvaan. 

Nykyään ruukkialueen lukuisat vanhat toimitilat ja asuinrakennukset ovat suurelta osalta yksityisen tapahtumayrittäjän omistuksessa. Yrittäjä osti ne Pohjan kunnalta vuonna 2008. Vanhoja rakennuksia on kunnostettu ja tänä keväänä niissä on avattu mm. hotelli, ravintola ja ulkoilmaterassi. Ilmeisesti yrittäjän tavoitteena on kunnostaa ja uudistaa Billnäsin vanha ruukkialue läheistä Fiskarsin eli Fiskarin matkailukylää muistuttavaksi käsityö- ja turistikeskukseksi. 

Autosta ohi ajaessa Billnäs näyttäytyi lähinnä joenrannan lehtoluontona ja mielenkiintoisina vanhoina rakennuksina, joiden historia (ja tulevaisuus) jäi minulle vielä vähän epäselväksi. Ilmeisen kiva kävely- ja pyöräilykohde :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti