maanantai 2. lokakuuta 2023

Kasarmia, kissoja ja gingoa


Budapestistä alkaneen jokiristeilyn (täällä) ensimmäisenä yönä saavuimme Kroatian koilisosaan ja Vukovarin kaupunkiin, josta seuraavana päivänä eli tiistaina teimme opastetun retken läheiseen Osijekin kaupunkiin. Tällä ja kaikilla muillakin jokiristeilyyn kuuluvilla bussimatkoilla suomalaisen ryhmän mukana liikkui sekä englantia puhuva paikallisopas että suomalainen opas, jotka vuorotellen kertoivat meille vierailumaista ja -kohteista. Pääosin oppaat puhuivat selkeästi ja ymmärrettävästi - hyvää englantia ja hyvää suomea. Ja saamamme tieto oli sopivasti mitoitettua ainakin minun tieto- ja sivistystasooni - ei liian yksinkertaista eikä liian vaikeaa.

Osijek sijaitsee 25 kilometrin päässä Tonavasta - Drava-nimisen sivujoen varrella. Se on yksi Kroatian itäisimmistä kaupungeista lähellä Romaniaa ja Serbiaa. Osijek on maan neljänneksi suurin kaupunki ja siellä on noin 100 000 asukasta. 

Meitä kierrätettiin pari tuntia Osijekin valokuvauksellisessa vanhassa kaupungissa ja sen linnoitus- (Trvda) ja kasarmialueella, joka on peräisin 1700-luvulta. Kroatia itsenäistyi Jugoslavian hajoamissotien yhteydessä vuonna 1991, liittyi Euroopan Unioniin 2013 ja liittyi euroon 2023. Itsenäistymisen jälkeen Kroatian maaperällä käytiin veristä sotaa vielä mm. Serbian kanssa. Tämän sodan tuhoja näkyi edelleen sekä Vukovarissa että Osijekissa raunioituneina rakennuksina ja luotien jälkinä, joita kroatialainen opas näytti meille mm. vanhassa kaupungissa. 

Kaupungissa oli linnoitusalueen lisäksi muutakin vanhaa. Keskusaukiolla oli valtava, kaunislehtinen lehtipuu, jonka tunnistin sen erikoisista lehdistä neidonhiuspuuksi (Gingo biloba). Se on ikivanha ja erittäin uhanalainen kiinalainen puu, joka voi elää yli tuhatvuotiaaksi ja jota on käytetty paljon kansanlääkinnässä.

Rauhallista kävelyä rauhoittavassa ympäristössä, jota ilmeisesti aina näytetään ohikiitäville turisteille. Muilta osin Osijek jäi tuntemattomaksi, mutta tämä oli hyvä tällä kertaa :)

1990-luvulla käydyn Kroatian sodan jälkiä vanhan kaupungin rakennuksen seinässä. 

Kissoja näkyi paljon


Kaunislehtinen kiinalainen Gingo biloba-puu kasvoi Osijekin keskusaukiolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti