Linnoituksen ortodoksikirkon maalauksia
Neljäntenä risteilypäivänä eli perjantaina ahtauduttiin (taas) bussiin ja lähdettiin porukalla ajamaan Rusen jokilaivalaiturista kohti sadan kilometrin päässä olevaa Veliko Tarnovon kaupunkia. Kahden oppaan - suomalaisen ja englantia puhuvan paikallisen - kanssa, kuten koko matkan ajan, paitsi että paikallisopas tietty vaihtuu aina maan vaihtuessa :) Ja suomalaisbussin perässä tai edellä norjalaisten ja ranskalaisten risteilymatkustajien bussit ja oppaat.
Bulgariassa on noin 7 miljoonaa asukasta. Maa on ollut EU:n jäsen vuodesta 2007, mutta se ei kuulu vielä euroon. Rahana on edelleen Bulgarian lev, ja kurssi on eläkeläisellekin helppo: 2 leviä on 1 euro.
Veliko Tarnovo on vanha, mutta edelleen aktiivinen ja toimiva kaupunki. Meille kaupungista kerrottiin ja näytettiin lähinnä sen historiaa. Ensin ryhmää kierrätettiin kukkulalle rakennetussa Tsarevetsin linnoituksessa ja sen oudossa katedraalissa, minkä jälkeen ajettiin (taas) bussilla neljä kilometriä viereiseen Arbanasin kylään.
Veliko Tarnovossa kävelimme raunioituneen ja osin uudistetun linnoituksen läpi vanhalle katedraalille, joka ymmärtääkseni oli kokonaan uudelleen rakennettu 1980-luvulla eikä sen jälkeen ole enää toiminut kirkkona. Samalla tunnettu bulgarialainen kuvataiteilija Teofan Sokerov (1943-2020) koristeli kirkon sisäseinät tummilla ja mielestäni irvokkailla maalauksilla. En ihan ymmärtänyt maalauksien sanomaa…
Arbanasin valokuvauksellinen pikkukylä oikein kutsui kävelemään kujilleen. Meille ei kuitenkaan jäänyt aikaa kävelyyn, vaan vierailimme nopeasti - molemmat sinänsä erittäin mielenkiintoisia - vauraan kauppiassuvun museoidussa kotitalossa Konstantsalievassa ja keskiajalla rakennetussa Kristuksen Syntymäkirkossa (Nativity Church).
Kotimuseo oli muurien ja puutarhan ympäröimä kaksikerroksinen kivitalo, jonka yläkerrassa oli asuttu ja alakerrassa oli ollut tilat mm. eläimille. Se oli rakennettu 1800-luvulla, mutta vuosikymmenien aikana korjailtu useaan kertaan. Tästä huolimatta joitakin suvun alkuperäisiä huonekaluja oli säilynyt ollen esillä museossa. Näin paljon värikästä ja kaunista käsityötä - mattoja, tyynyjä ja seinävaatteita - ja tykkäsin.
Syntymäkirkko näytti ulospäin vaatimattomalta kivinavetalta, mutta sisältä se oli hämmentävän upea ja hyvässä kunnossa. Kaikkien kolmen pienen huoneen katot ja seinät olivat ahdettu täyteen hyvin säilyneitä (kunnostettuja?) värikkäitä ja pikkutarkkoja freskoja. Ehdottomasti vierailun arvoinen pieni kirkko, jossa valokuvaus oli monen reissulaisen harmiksi kielletty.
Kirkon sisäänkäynnin edessä oli pieni vanha hautausmaa. Kymmenkunta paksua ja kömpelöä, mutta sympaattista kiviristiä, joiden kulunut teksti ei ollut enää luettavissa, vaikka kieltä olisi osannutkin. Ristien välissä kuljeskeli vanha mies joka selitti minulle, että alaosastaan paksummat ristit olivat naisvainajille ja yläosastaan paksummat miesvainajille. Ja totta - joillakin risteillä näytti olevan mekko :)
Ja sitten taas bussiin. Ja takaisin laivalle, ja kohti uusia seikkailuja…
Tsarevetsin linnoituksen läpi kohti mäellä odottavaa kirkkoa.
Vauraan kauppiassuvun museoitu koti Arbanasissa.
Kotimuseossa oli huone uusille äideille, jossa he asuivat lastensa kanssa
ensimmäiset 40 päivää synnytyksen jälkeen.
Kristuksen Syntymäkirkko ja vanha hautausmaa Arbanasissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti