Viime viikolla kirjoitin, että odotan vielä kunnon ruskaa pääkaupunkiseudulle (täällä). Tällä viikolla löysin sitä Roihuvuoren Japanilaistyylisestä puutarhasta, jota myös kirsikkapuistoksi kutsutaan.
Roihuvuoressa on kaksi, vajaa kilometrin etäisyydellä toisistaan olevaa puistoa, joissa molemmissa kasvaa kymmeniä kirsikkapuita ja joita molempia on kutsuttu kirsikkapuistoksi. Virallisesti Roihuvuorentien varrella oleva puisto on nimeltään Japanilaistyylinen puutarha ja Abraham Wetterintien ja Sahaajankadun kulmassa olevan, 2008 avatun puiston nimi on Kirsikkapuisto.
Japanilaistyylinen puutarha, johon tällä viikolla tutustuin, rakennettiin 1990-luvun laman aikana työllistämisvaroin palkattujen ihmisten voimin - ja se avattiin yleisölle 1998. Alkujaan puisto oli tarkoitus omistaa Neuvostoliiton silloiselle johtajalle Mihail Gorbatsoville - Alppilan Leninpuiston malliin. Projektin aikana Neuvostoliitto kuitenkin hajosi ja Gorbatsov syrjäytettiin, joten lopulta puisto nimettiin Japanilaistyyliseksi puutarhaksi. Nimiehdotusta puolsi mm. se, että puutarhan toteutuksessa oli käytetty hyväksi aiemmin paikalla olleen liuskekivikaivoksen kalliomuotoja, mikä loi puistoon japanilaisten puutarhojen henkeä.
Puutarha on jaettu neljään osaan itämaisen puutarhasuunnittelun mukaan. Sieltä löytyy Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha, Punaisen feeniks-linnun puutarha sekä Valkoisen tiikerin ja Mustan kilpikonnan puutarhat. Erilaisia kasveiltaan ja maastoltaan, mutta jokainen oli kaunis ja kiinnostava.
Roihuvuoren Kirsikkapuisto sen sijaan perustettiin Helsingissä asuvan yrittäjä Norio Tomidan ehdotuksesta. Puistoon istutettiin vuosien 2007-2009 aikana yli 150 kirsikkapuuta, jotka olivat Helsingissä asuvien japanilaisten ja täällä toimivien japanilaisyritysten lahjoittamia. Kirsikkapuistossa on vuodesta 2008 vietetty joka kevät Hanami-juhlaa, jonne kirsikkapuiden kukkiessa kerääntyy tuhansia ihmisiä. Japanin sana hanami tarkoittaa kukkien katselemista.
Käydessäni Japanilaistyylisessä puutarhassa yllätyin, ilostuin ja hullaannuin. Yllätyin siitä, miten kauniisti puutarhan kirsikkapuut olivat punastuneet, ja näin ihanaa ruskaa. Väri oli edelleen lumoava, vaikka puiden parhaimmat ruskapäivät olivat ilmeisesti jo ohi menossa.
Ilostuin siitä, miten rauhallista puutarhassa oli - vain jokunen satunnainen ohikulkija. Olen nimittäin monesti vuosien aikana harkinnut vierailua kirsikkapuistossa keväisten hanami-juhlien aikaan. Mutta olen aina perääntynyt, sillä kammoksun ruuhkaisia ihmismassoja. Mutta nyt oli toisin :)
Hullaannuin puutarhaan kokonaisuudessaan. Lohikäärme-osion värikkäiden kirsikkapuiden lisäksi ihastuin feeniks-linnun, tiikerin ja kilpikonnan puutarhojen rauhoittaviin sammalmättäisiin, jylhiin kallio- ja kivimuodostelmiin ja söpöihin koristelampiin.
Onneksi ehdin käydä kirsikkapuistossa ”hyvän sään aikana”, ja samalla vaihdatuttaa talvirenkaat. Sillä nyt Punavuoressakin sataa lunta :)
PS. Alppilan Leninpuiston nimi ollaan muuttamassa. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi nimen muutoksen kesäkuussa 2023 ja uusi, vielä tuntematon nimi tullee käyttöön ensi vuonna.
Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti