keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Arjen arkeologiaa

Lasisia vauvan tuttipulloja

Päiväni Constantassa (täällä) pelasti kaupungin historiallinen ja arkeologinen museo (History and Archaeology Museum), vaikka sitä ei olisi ehkä heti arvannut. Varsinkaan, jos muistaa tietämättömyyteni ja ennakkoluuloni arkeologiaa kohtaan (täällä). 

Romanialainen paikallisopas vei suomalaisryhmän kaupungin keskustassa olevaan komeaan, sata vuotta vanhaan museorakennukseen ja sen ensimmäisen kerroksen arkeologiselle osastolle. Kaksi huonetta, joiden vitriineissä oli kymmeniä - ehkä satoja - pieniä arjen esineitä, mm. erilaisia lasiastioita ja jalometalleista tehtyjä koruja. Kaikki ehjiä ja lähes priimakunnossa. Jonkun koruista olisin jopa voinut heti napata omaan käyttööni. Ehkä esineistä mielenkiintoisimpia olivat kuitenkin lasiset pienet ”tuttipullot”, joita oli käytetty vauvojen ruokkimiseen.

Hämmentävää, että vitriineissä olevia esineitä olivat käyttäneet ihmiset, jotka olivat asuneet alueella kaksi tuhatta - 2000 - vuotta sitten eli raamatun Jeesuksen syntymäaikoihin. Pienten esineiden lisäksi museossa oli esillä 24 patsasta - osa hyvin säilyneitä päitä, osa kokonaisia ihmisfigureja. 

Kokonaisuudessaan upea kokoelma, jonka kaikki esineet ja patsaat ovat löytyneet sattumalta Constantan kaupungista tai sen lähistöltä uusien kerrostalojen rakentamisen yhteydessä 1960- ja 1980-luvuilla. Vanhaa Rooman vallan aluetta, mistä maan nimikin Romania juontaa juurensa.

Ainoa museo, jonne ryhmämme koko risteilyn aikana vietiin. Ja se osui nappiin :):)

Hienosti säilyneet korvakorut


Vanha taskupeili

Museorakennus oli valmistunut 1921

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti