sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Iloa kuusta


Täysikuu killitteli täysillä vielä aamulenkillä, joka mökillä tarkoittaa lyhyttä kävelyä pihapiirissä - toisin sanoen Ukin uuden maisemalenkin kiertämistä. Pidempi aamulenkki Murun kanssa koittaa vasta myöhemmin rauhallisen aamupalan ja Hesarin lukemisen jälkeen. 

Kalenterin mukaan lokakuun täysikuu osui eiliselle, joten tänä aamuna kuu näytti komealta. Illalla Suomessa näkyi osittainen kuun pimennys, mutta Salossa oli pilvistä, joten täällä sitä ei seurattu.

Kuu ja sen koon muutokset ja liikkeet taivaalla ovat aina kiinnostaneet minua. Kun taivas on pilvetön, yritän aina kurkkailla mistä päin ja milloin kuu illalla tai iltapäivällä nousee ja vastaavasti minne ja mihin aikaan se aamulla tai aamupäivällä laskee. Ja minkä kokoisena ja minkä muotoisena. Etenkin talvikuukausina kuun seuraaminen kiehtoo, kun se sekä nousee että laskee lähes keskellä päivää. 

Samalla tulee usein huomattua, jos joku poikkeuksellisen kirkas tähti näkyy kuun läheisyydessä tai muualla taivaalla. Mutta tähän astronomiset tietoni ja taitoni loppuvatkin. 

Mutta jo yksin kuun seuraaminen tuo päiviini yllättävästi iloa :)

PS. Lisäsin vielä sunnuntaina mökin ikkunasta alkuillasta otetun valokuvan, jossa näkyy miten upeasti täysikuu nousee järven toisella puolella olevan metsän takaa.

Sunnuntaina klo 16.58

5 kommenttia:

  1. Oleko katsonut kuuta kiikareilla tai kaukoputkella? Koukuttavaa! Terveisin kuuhullu Blyygi Blumsteri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin nousevaa täysikuuta kiikareilla, ja on mielenkiintoista, kuten sanoit. Lisäsin postaukseen vielä uuden kuvan nousevasta kuusta. Mökillä on parempi näkymä niin kuun kuin auringon nousuihin kuin laskuihin. Terv InnaAnni

      Poista
  2. Olen yrittänyt opetella avaruuden ihmeitä lukemalla Mauri Kunnaksen kirjoja:
    Pieni avaruuskirja ja Kaikkien aikojen avaruuskirja. Olen lainannut kirjastosta. Koulussa ei muistaakseni avaruuden ihmeellistä ”maailmaa” käsitelty.
    :) MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa MK. Minäkin olen lukenut etenkin tuota Kunnaksen ensimmäistä kirjaa aikoinaan lapsille ja nykyään lapsenlapsille. Ja olen samaa mieltä kanssasi, että siinä riittää aikuisellekin oppimista:) Terv InnaAnni

      Poista
  3. Mukavia kuvia. Katso Ursan sivuilta tähtikartasta nuo kuun ympärillä olevat planeetat. Tähtikartta on helppokäyttöinen ja sen voi ladata kännykkäänkin.

    VastaaPoista