”Ja alkuillasta omaa aikaa”, kirjoitin edellisessä postauksessa (täällä). Rusen kaupunki Tonavan etelärannalla oli toinen rantautumispaikka kahdeksanpäiväisen jokiristeilyn aikana, jolloin laiva pysähtyi keskelle asututusta. Ja matkustajien oli halutessaan mahdollista kävellä laivasta kahville tai kaupoille, tai jopa rannan museoihin.
Toinen ”omatoimipaikka” olisi ollut Vukovar Kroatiassa, mutta silloin omaan kävelyyn eikä kahvitteluun jäänyt aikaa (täällä). Muissa pysähdyspaikoissa maissa rantauduimme in the middle of nowhere, ja liikkumiseen tarvitsimme tilausbusseja.
Ruse on 150 000 asukkaan eloisa ja aktiivinen kaupunki. Lauantain aamupäivällä kiipesin suomalaisryhmän kanssa Ivanovon upeaan kalliokirkkoon (täällä), mutta alkuillasta olleen bussiretken Rusen kaupunkiin päätin jättää väliin. Ja tutustua kaupunkiin kävellen - ilman ryhmää ja ilman opasta.
Alkuun kävelimme Ukin kanssa yhdessä Vapauden aukiolle ja istuimme vehreän puiston laidalla olleeseen ”trendikahvilaan” - tai siltä paikka ainakin suomalaisesta mummista näytti. Niin tai näin - paikka oli mukava, palvelu ystävällistä ja pillikaffe maistui niin Ukille kuin Mummillekin :) Tykkäsimme molemmat, ja muovikortti kelpasi.
Lyhyen kävelyretken jälkeen Ukki palasi laivalle, ja minä jatkoin yksinäni lähikaduilla. Pitkälle en yksin ja ilman paikallista rahaa tohtinut lähteä. Aikomukseni oli käydä rannassa olevassa Baba Tonkan kotimuseossa. Baba Tonka - suomalaisittain Tonka-mummi - oli oikealta nimeltään Tonka Obretenova (1812-1893) - tunnettu bulgarialainen aktivisti ja vapaustaistelija.
Ennen Tonkan kotimuseota törmäsin samalla kadulla olleeseen Kaliopan taloon (Museum of urban life), ja päätin tutustua ensin siihen. Kaksikerroksinen talo on tarinan mukaan saanut nimensä siitä, että aluetta hallinnut turkkilainen kuvernööri Midhat Pasha (1822-1884) olisi lahjoittanut talon naimisissa olleelle rakastajalleen Maria Kalishille, jonka lempinimi oli Kaliopa. Joskin vuosiluvut eivät oikein stemmaa, sillä kotimuseona toimiva talo on rakennettu 1984.
Kotimuseon sisustus kuvasi kuulemma sitä, miten 1900~luvun alun keski-eurooppalainen sisustusmuoti alkoi valloittaa Itä-Euroopan maita. Täyteen ahdettua, tunkkaista ja raskasta. Mielenkiintoista nähdä, mutta ei makuuni. Jatkettuani Kaliopan talon jälkeen matkaa huomasin, että lähellä ollut Baba Tonkan kotitalo oli jo suljettu.
Tonka jäi tutustumatta, mutta muuten irtiotto ryhmämatkustamisesta teki hyvää. Kävelin, haistelin ja kiertelin oudossa Kaliopan talossa…
Ruokasalin vaurioitunut katto on tuettu vaaleanpunaisella rautatangolla.
Kaliopa house (Museum of urban life)
Tonka Obretenova (1812-1893) - tunnetumpi nimellä Baba Tonka
Jääkaffet kahdelle :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti