perjantai 6. lokakuuta 2023

Kirkon rauhaa


Kroatiassa on vajaa neljä miljoonaa asukasta, joista noin 85 % on katolisia ja nelisen prosenttia ortodokseja. Tiistaisen Osijekin vierailun (täällä) yhteydessä kävin yhdessä maan katolisista kirkoista - Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin kirkossa (Ckrva svetog Petra i Pavla). 

Kirkko sattui eteeni sattumalta lyhyenä ”vapaa-aikana”, jolloin saatoimme kävellä omatoimisesti ennen suomalaisryhmän paluuta bussilla takaisin jokilaivalle. Onneksi, sillä sain kierrellä tässä kupolikattoisessa ja äärettömän kauniissa kirkossa pitkän tovin aivan yksin. Hiljaisuudessa ja omassa tahdissa. Ihmetellen ja ihaillen kirkon hempeitä värejä ja upeita katto- ja lasimaalauksia. 

Uusgoottilainen kirkko oli valmistunut 1898, mutta sisätilan freskot ja maalaukset viimeisteltiin vasta 1938-1942. Kirkko vaurioitui pahoin Kroatian sodan aikana 1990-luvun alussa, mutta nyt se oli korjattu entiseen asuunsa.

Lumoava hetki kauniin kirkon rauhassa oli tervetullutta vaihtelua ryhmämatkan sinänsä mukavaan, mutta alituiseen seurusteluun :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti