torstai 21. syyskuuta 2023

Arkeologiaa - apua


Kävin Naantalin museossa, ja yllätyin positiivisesti. Eli kävi vähän samoin kuin elokuussa Lohjalla, jolloin vanhassa pappilassa ollut Lohjan museo yllätti iloisesti (täällä). 

Naantalin pieni museo on talviaikaan - eli syyskuun alusta toukokuun puoleenväliin - avoinna vain keskivikkoiltapäivisin ja silloinkin auki on ainoastaan yksi kolmesta museon rakennuksesta. Ensin yritinkin turhaan päästä sisään kahteen kiinni olevaan museotaloon, kunnes löysin Itsenäisyydenpuiston toisella laidalla avoinna olleen Humppi-nimisen rakennuksen.

Humpin talossa ystävällinen lipunmyyjä/opas kertoi, että Hiilolan porvariskoti ja Sau-Kallion käsityöläisperheen asunto - kaksi kotimuseota - ovat kiinni koko talven. Tämän kuultuani ajattelin jättää koko museon väliin, sillä minua kiinnostivat juuri kyseiset kotimuseot eikä Humpin talossa esillä ollut arkeologinen näyttely.

Lipunmyyjä/opas oli tosi ystävällinen ja mukava, ja hän tuntui tietävän paljon museosta ja sen esineistä. Jutellessamme hän sai hienovaraisesti puhuttua minut ympäri vilkaisemaan museon arkeologista näyttelyä, vaikka jo pelkkä sana arkeologinen nosti karvani pystyyn ja herätti mielikuvan tylsistä ikivanhoista muurin jäämistä ja tunnistamattomista ruukun palasista.

Mutta jäin ”vilkaisemaan”. Ja onneksi jäin, sillä Humpin talon arkeologianäyttely oli yllättävän mielenkiintoinen. Ja mikä parasta riittävän suppea - vain yksi huone. Ja esillä olleet (arkeologiset) esineet olivat kivan arkisia ja esittelyteksit oli kirjoitettu taviksen kielellä eivätkä mitään arkeologista muminaa, mistä pisteet järjestäjille. 

Mielenkiintoiseksi näyttelyn teki etenkin se, että kaikki esillä olleet esineet oli löydetty Naantalista vuosina 2000-2005 tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa. Eli uusissa paikallisissa kaivauksissa, joita oli tehty tavallisten rakennuskaivausten yhteydessä - alkuun luostarikirkon ja myöhemmin vanhassa kaupungissa Mannerheiminkadun ympäristössä. Ja museon esineet olivat tunnistettavia käyttöesineitä, joita luostarissa keskiajalla asuneet nunnat ja muut entiset naantalilaiset olivat käyttäneet. Äkkäsin mm. käsityövälineitä (mm. luuneuloja ja saksia), savesta tehtyjä noppia, sormuksia ja metallirahoja. Mutta myös astioiden palasia ja eläinten luita, mutta niihinkin oli liitetty selittäviä tekstejä

Naantalissa 2000-luvun alussa tehdyissä kaivauksissa löytyi yli 2000 esinettä 1400-1700 -luvuilta. Löytöjen suuri määrä yllätti myös kaivajat ja tutkijat - puhuttiin jopa arkeologisesta aarreaitasta. Esinelöydöt kuuluvat nykyään Kansallisgallerian kokoelmiin, mutta osa niistä on asetettu esille Naantalin museon arkeologianäyttelyyn.

Näyttely toi Naantalin keskiaikaista arkielämää tutummaksi ja lähemmäksi. Tykkäsin Humpin talon arkeologisesta näyttelystä, mistä itsekin yllätyin. Arkeologia ei ole enää niin outoa ja luotaantyöntävää…

Yhden huoneen arkeologinäyttely

Edessä luusta valmistettuja ompeluneuloja 
ja taaempana mm. metallisia nuppineuloja ja meripihkahelmiä.

2 kommenttia:

  1. Mekin käytiin tänä kesänä Naantalissa, mutta museo jäi välistä, koska oli niin paljon nähtävää. Kaunis kaupunki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naantali on kiva pieni kesäkaupunki muumimaineen ja kultarantoineen :)
      Terv InnaVaara

      Poista