maanantai 4. syyskuuta 2023

Mekko vai mekko?


En ole mikään historian supertietäjä. Minua kiinnostaa ennen kaikkea minua ennen eläneiden ihmisten elämä ja arjen historia. Ehkä tämän takia Askaisten kirkossa (täällä) minua kiinnostuin muita historiajuttuja enemmän lasikantiseen vitriiniin taiteltu vanha kastemekko.

Opas kertoi, että kastemekko on viereisessä Louhisaaren kartanossa vuosina 1795-1903 asuneen Mannerheimin suvun (täällä) vanha kastemekko, jonka marsalkka Mannerheimin nuorimman veljen Augustin leski Elsie Mannerheim (1876-1958) oli vuonna 1954 lahjoittanut seurakunnalle. Lahjoituksesta kertoo vitriinin yläpuolella oleva valokuva Elsien kirjeestä Askaisin seurakunnalle.

Kirjeessä Elsie ei mainitse, kuka tai ketkä kastepukua ovat aiemmin käyttäneet, vaan esittää seuraavan toivomuksen: ”Toivoni on, että tähän seurakuntaan liittyneet vanhemmat sekä Mannerheim ja von Julin sukujen jälkeläiset alenevissa polvissa elvyttäisivät tahton saada pukea lapsensa tähän pukuun hetkellä, jolloin he kastetoimituksen kautta kristillisen kirkon Yhteyteen.”

Kun yritin netin avulla selvittää, onko marsalkka Mannerheim ja hänen sisaruksensa todella käyttäneet kyseistä kastepukua, törmäsin epäselvyyksiin :) Heidi Epäilyksen ja Aura Hannun Sophie Mannerheimia käsittelevässä opinnäytetyössä vuodelta 2015 (täällä) mainitaan, että Lastenlinnan museossa on alkuperäinen Mannerheimin suvun kastemekko, jonka suku on lahjoittanut museolle. Ja todisteena on valokuva samasta tai samaisesta (?) kastepuvusta, joka oli esillä Askaisten kirkossa. Lastenlinna suljettiin 2018, ja ehkä rakennuksessa toimineessa museossa ollut ”alkuperäinen” kastepuku siirrettiin Askaisten kirkkoon. 

Mutta eipä juttu lopu vielä tähän :) Vuonna 2018 Helsingissä olevan Mannerheim-museon fb-sivuilla esiteltiin valokuvaa Mannerheimin kastemekosta, joka tekstin mukaan oli saatu lainaan Kansallismuseon kokoelmista. Mutta valokuvassa näkyy ihan erilainen mekko kuin Askaisissa tai Lastenlinnassa  :):)

Mielenkiintoisia lillukan varsia. Eläkeläismummin ajanvietettä :)

Vitriinissä on valokuva, jossa keskellä on marsalkan isosisko Sophie ja oikealla ylhäällä Carl Gustaf
sekä heidän ympärillään isoveli Carl ja pikkusisarukset Johan, Eva, Annicka ja August.

Vitriini ja sen yläpuolella oleva Elsie Mannerheimin kirje

Elsie Mannerheimin kirje vuodelta 1954

Valokuva vuonna 2015 julkaistusta Metropolia ammattikoulun opinnäytetyöstä.

Tämä Mannerheimin kastemekko oli esillä Mannerheim-museossa Helsingissä 2018.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti