keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Asemalta hotellille

Tarton rautatieasema

Saavuin Tarton nostalgiselle rautatieasemalle maanantai-iltapäivällä. Asemalta oli puolentoista kilometrin kävelymatka Raatihuoneentorille ja majoituspaikkaani hotelli Lydialle. Aurinko paistoi ja ilma oli kesäisen lämmin, joten päätin kävellä.

Aseman edestä lähti vehreän Vaksalipuiston eli suomeksi Asemapuiston reunustama Julius Kuperjanovin katu kohti keskustaa. Julius Kuperjanov (1894-1919) oli nuori virolainen upseeri, joka kohosi kansallissankariksi johdettuaan pataljoonaa ja kuoltuaan Viron vapaussodassa 1918-1920 Neuvosto-Venäjää vastaan.

Kävellessä ehdin ihmetellä ja valokuvata monta jännää juttua, mm. huputetun Pyhän Marian kirkon Peplerikadulla, Yuri Lotmanin muistomerkin Vanemuise-kadulla ja Keskuspuiston reunalla vuonna 2004 paljastetun Isä ja poika -patsaan. Ja sitten olinkin jo Raatihuoneen torilla ja majapaikkani eli hotelli Lydian vieressä.
 
Pyhän Marian kirkko (Maarja kirik) valmistui 1842. Se oli ensimmäinen virolaisten rakentama kirkkorakennus, ja siitä muodostuikin Viron hengellisen elämän keskus. Kirkkoa kutsutaan myös laulujuhlien kehdoksi ja laulujuhlakirkoksi, sillä edelleen jatkuvat laulujuhlat saivat alkunsa Marian kirkolla 1800-luvun puolivälissä. Kirkko tuhoutui toisessa maailmansodassa, ja tämän jälkeen sen paikalle perustettiin Viron maatalousakatemian liikuntatalo. Seurakunnan käyttöön rakennus palautettiin vasta 2009, ja siitä lähtien sitä on uudelleen rakennettu kirkoksi. Ja edelleen Marian kirkko on rakentamisen takia suljettu yleisöltä. 

Venäläissyntyinen Yuri Lotman (1922-1993) oli tunnettu kielitieteilijä ja Tarton yliopiston pitkäaikainen professori. Hänen vesiaiheisen muistomerkin suunnitteli tartolainen kuvanveistäjä Mati Karmin (s.1959) yhdessä arkkitehti Andreas Lungen kanssa ja se paljastettiin 2007. Veikeän Isä ja poika -patsaan suunnitteli alle 50-vuotiaana kuollut kuvanveistäjä Ulo Ouna (1944-1988) vuonna 1977, ja sen pronssivedos paljastettiin Keskuspuistossa 2004.

Lyhytkin kävely sivistää - puhumattakaan sen terveydellisistä vaikutuksista :)

Julius Kuperjanovin katu johti asemalta keskustaan.

Pyhän Marian kirkko Peplerikadun kulmassa.

Yuri Lotmanin (1922-1993) muistomerkki Vanemuise-kadulla.

Ulo Ounan (1944-1988) Isä ja poika -patsas Keskuspuiston reunalla.

Huurteinen Raatihuoneentorilla :)

Hotelli Lydia Raatihuoneentorin laidalla mäkisen Pirogov-puiston reunassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti