perjantai 30. huhtikuuta 2021
Anskun ruukki
torstai 29. huhtikuuta 2021
Reissu Risslalle
Keskiviikkoaamuna paistoi aurinko. Päätin lähteä Fiskariin kävelemään 4-5 km pituisen Risslan metsäpolun, jota jo viime kesänä suunnittelin, mutta silloin se jäi vain suunnitelmaksi. Nyöritin kevyet vaelluskengät, pakkasin Murun autoon ja suuntasin nokan Salon mökiltä Fiskariin. Reppua en löytänyt, joten uskoin selviäväni ilman...
keskiviikko 28. huhtikuuta 2021
Museon naisia
tiistai 27. huhtikuuta 2021
Äitimuorin vuokot
Onnellisena huomasin, että pienet, mutta vahvat vuokon nuput puskevat ponnekkaasti maasta Salon mökin pihalla. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Aiemmin samat vuokot - tai ainakin niiden esiäidit - kukkivat yli 20 vuotta Itä-Helsingin kotimme puutarhassa. Eli vuokkojen siirto entisestä kodista muuton myötä mökille onnistui.
sunnuntai 25. huhtikuuta 2021
Rokotettuja
Meitä korona-rokotettuja alkaa Suomessa olla jo aika liuta. Hyvä näin. Ehkä me kaikki - rokotetut ja rokottamattomat - saamme kuin saammekin hyvän kesän.
Aamun Hesarin mukaan vähintään ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 34 prosenttia yli 16-vuotiaista suomalaisista. Noona Bäckgrenin jutussa (HS 25.4.21) kerrotaan, että Helsingissä minun ikäluokastani eli 65-69 -vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut 76 prosenttia ja Ukin ikäisistä eli 70-74 -vuotiaista 87 prosenttia. Yli 75-vuotiaille helsinkiläisille rokote on annettu jopa 90 prosentille ja 60-64 -vuotiaistakin 57 prosentille.
Sinivalkoiseen valokuvaan ikuistin yksinäisen haituvapilven viime viikon helteisellä taivaalla - kuin hiljaa hiipuva koronavirus :):)
lauantai 24. huhtikuuta 2021
Amoksen terassilla
Toissa kesänä ihastuin Kemiönsaarella olevaan Söderlångvikin kartanoon, joka harmikseni oli silloin ja edelleen suljettu remontin takia. Tämän takia tutustuin Amos Andersonin aikoinaan omistamaan valtavaan, 500 neliöiseen rakennukseen vain ulkopuolelta, mutta jopa tuo puistomainen ympäristö ja kaunis järvimaisema olivat tutustumisen arvoisia (täällä).
perjantai 23. huhtikuuta 2021
Sigridin seurassa
Viimein pääsin museoon. Jännä, miten paljon se ilahdutti ja miten mieluisalta se tuntui :) Kävin Turun taidemuseossa katsomassa taidemaalari Sigrid Schaumanin näyttelyn yhden lempiblogini Katveita (täällä) innottamana.
Nuorempana en ollut mikään intohimoinen museo- enkä taideihminen. Lasten itsenäistyttyä ja eläkeiän koittaessa vapaa-aika ja muu ”oma aika” lisääntyi. Vaivihkaa elämäni täyttyi uusista, ”vanhuuden” intohimoista: Tanssista, kävelystä, kahviloista sekä museoista ja taidenäyttelyistä. Kaikki asioita, joista olen aina pitänyt, mutta ruuhkavuosina ne ovat saaneet väistyä muiden valintojen ja intohimojen - tärkeimpinä lapset ja työ - tieltä.
Koronasulku on entisestään voimistanut museo- ja näyttelyintoani, kuten uutisten mukaan tuntuu tehneen myös muilla suomalaisilla. Torstaina ajoimme Ukin kanssa Salosta Naantaliin tutustumaan Tilalle ostettuihin kanoihin (täällä) ja viikonvaihteessa syntyneisiin uusiin karitsoihin. Tilalla on nyt yhteensä kymmenen kanaa ja kaksi kukkoa sekä seitsemän karitsaa ja kolme emää plus yksi vanha pässi. Ja kaksi kollikissaa tilauksessa - syntyvät naapuritaloon lähiviikkoina.
Ennen Naantaliin lähtöä ehdotin, että kävisimme matkalla Turun taidemuseossa. Ukki innostui, joten varasin netistä kaksi paikkaa tunnin kierrokselle. Tilavassa taidemuseossa on lähes koko korona-ajan saanut vierailla ennakkovarauksella 10 ihmistä kerrallaan. Ilmeisesti väkeä on riittänyt, koska minäkin sain kaksi viimeistä paikkaa klo 11-12 väliseksi ajaksi. Aikaraja oli tiukka, sillä kellon tullessa 12, yhdeltätoista saapuneet vierailijat kehotettiin ystävällisesti poistumaan ja antamaan tilaa seuraavalle ryhmälle. Hyvä näin - ruuhkaa eikä koronapelkoa päässyt syntymään :):)
Tykästyin taas jo valmistuessaan vanhanaikaiseksi haukuttuun taidemuseoon (täällä) - ulkona upeaa kivipintaa ja sisällä sopivaa sokkeloa, mutta ilmavaa ja tilavaa. Kiersin kymmenhenkisen ryhmän viimeisenä ja sain pääosin yksin - ja ihanan rauhassa - tutustua minulle aiemmin tuntemattoman taidemaalari Sigrid Schaumanin maalauksiin ja luonnoksiin. Tykkään katsella taiteilijoiden teoksia ensin kaukaa ja sitten läheltä - hissukseen tunnustellen, mitä näen ja mitä mielessäni herää.
Nyt minulle olisi riittänyt, vaikka olisin saanut vain lompsia taidemuseossa - riippumatta mitä seinille oli ripustettu. Mutta mielikseni katselin Schaumanin värikylläisiä maisemia ja puistonäkymiä - osa tutuista paikoista, kuten Kulosaaresta, Töölöstä, Kaivopuistosta, Kemiönsaarelta sekä taiteilijan Ranskan ja Italian matkoilta.
Oli mielenkiintoista ja antoisaa tutustua myös Sigrid Schauman (1877-1979) elämään - yli 100-vuotiaana kuolleen taiteilijan ja yhden tyttären yksinhuoltajan valintoihin ja elinvoimaisuuteen. Naiseen, joka syntyi suomalaiseen upseerisukuun Ukrainassa, eli nuoruutensa Puolassa ja haudattiin Porvooseen. Naiseen, joka 1913 sai lapsen yksin seurusteltuaan pari vuotta suomalaisen liikemiehen Requel Wolffin (1862-1917) kanssa. Naiseen, joka 30 vuotta elätti itsensä ja tyttärensä teräväsanaisena taidekriitikkona. Naiseen, jonka isoveli aktivisti Eugen Schauman (1875-1904) ampui vuonna 1904 kenraalikuvernööri Bobrikoffin, ja sen jälkeen itsensä. Naiseen, joka vasta yli 70-vuotiaana sai mahdollisuuden täysipäiväisesti keskittyä intohimoonsa eli maalaamiseen.
Jäätyään eläkkeelle Sigrid tosiaan matkusti rakastamaansa valokylläiseen Etelä-Ranskaan, jossa tapasi mm. ihailemansa taiteilija Henri Matissen (1869-1954). Ja omistautui maalaamaan. Kun ihmiset kehottivat taiteilijaa jo hellittämään, 72-vuotias suomenruotsalainen Sigrid vastasi: ”Man måste ju tänka på sin framtid och sin utveckling.”
torstai 22. huhtikuuta 2021
Lähistön mahtitalo
Mökkikunnastamme löytyy tämä hyvin kunnostettu ja hoidettu upea vanha rakennus, jota aina silloin tällöin pitää käydä ihailemassa. Ulkoapäin tietty, koska talo on edelleen asuttu - ainakin useimmiten.
Kaksikerroksinen päätalo on rakennettu järven rannalle mäen päälle - paikalle, josta järven lisäksi näkyy rauhoittavia peltoja monessa suunnassa. Ruotsi-Suomen aikaan tila oli ns. ratsutila eli rustholli (ruotsiksi rusthåll), ja tilan isäntiä tunnetaan nimeltä 1500-luvulta alkaen. Rusthollien isännät olivat työväen eliittiä ja kuuluivat seutukunnan silmäätekeviin.
Rusthollien kulta-aika oli 1700-luvulla, jolloin jokaisen ratsutilan piti toimittaa yksi ratsukko eli asekuntoinen mies ja hevonen kruunun palvelukseen sotimaan Ruotsi-Suomen kuninkaan puolesta. Tästä korvaukseksi tilan verotusta pienennettiin, jätettiin kokonaan perimättä tai parhaimmassa tapauksessa oikeutettiin jopa itse perimään veroa lähistön pientiloilta.
Rusthollit olivat yleensä pitäjän suurimpia maatiloja. Pienemmistä tiloista muodostettiin 2-6 tilan yksiköitä eli ns. ruotuja, jotka määrättiin yhdessä järjestämään kruunulle yksi jalkamies. Ratsu- ja ruotutiloilta värvätyt miehet (ja ratsut) muodostivat ns. ruotuväkiarmeijan. Tämä ruotujakolaitos toimi aktiivisesti Ruotsin lisäksi etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen alueella siihen asti, kunnes Suomi liitettiin Venäjään 1809.
Tämä Salon seudun rustholli on komea muisto ruotuväkilaitoksen ajasta. Ja edelleen toimiva ja hyvinvoiva, komea rakennuskokonaisuus.
keskiviikko 21. huhtikuuta 2021
Arvoitus
maanantai 19. huhtikuuta 2021
Viikonlopun iloja
Viikonloppuna saimme mökille harvinaisia Arvovieraita. Opiskelijapoika ja Tyttöystävä kahden pikkupoikansa (2kk ja 4v) kanssa tulivat ensi kertaa sitten viime kesän yövieraaksi. Koko porukka mahtui hyvin asumaan pihan perälle valmistuneeseen uuteen Aitta/Sauna-rakennukseen (täällä). Ja olivat tyytyväisiä - sopivan lämmintä, toimiva vessa eikä ensimmäistäkään hiirtä. Ja kaikki osapuolet saivat sopivasti yhdessäoloa, mutta löysivät sopivasti myös yksinoloa :)
sunnuntai 18. huhtikuuta 2021
Muna vai kana?
Meillä ainakin kana. Tai oikeastaan kymmenen kanaa (ja kaksi kukkoa), jotka perjantaina muuttivat asumaan Opiskelijatytön ja Lontoontytön Tilalle Merimaskuun.
lauantai 17. huhtikuuta 2021
Ilokseni
Munkasta näyttää tulleen uusi mielimaisemani, niin usein olen siellä viime viikkoina herkutellut, kävellyt ja muuten vaan nautiskellut. Jopa kaikki :):) vaateostokseni olen keskittänyt Munkkaan ja Puistotien päässä olevaan Iloksi-nimiseen keskihintaiseen lifestyle-kauppaan :) Viimeksi ostin sieltä kivan kevätsetin kaksi vuotta sitten (täällä).
perjantai 16. huhtikuuta 2021
Patsaita ja puistoja
Kävin Helsingissä ohjeistamassa ja antamassa avaimen uusille remonttimiehille, jotka jatkavat jo kertaalleen poskelleen mennyttä remonttia Punavuoren kaksiossa. Matkalla pysähdyin (taas) Munkkiniemen Tarinassa (täällä) mielessäni herkullinen porkkanakakku. Torstai-iltapäivänä mehevä kakku oli kuitenkin jo loppu.
Herkuttelun sijaan päätin tehdä pienen kävelyn ja suunnistin Munkkiniemen kartanolle, jonka aiemmin olen ohimennen nähnyt vain autosta ajaessani Munkkiniemen kautta Tapiolaan Äitimuoria tervehtimään. Kartano on ollut vuodesta 1965 lähtien Kone Oy:n omistuksessa ja pääkonttorina vuoteen 2001 asti, minkä jälkeen pääosa konelaisista siirtyi työskentelemään Keilaniemeen.
Alkujaan 1815 valmistunut kartano on nykyään hyvässä kunnossa ja kauniisti entisöity vaaleanpunaisine ulkoseinineen. Minusta rakennus oli kuitenkin jotenkin elämän hylkäämä, yksinäinen ja jopa luotaantyöntävä. Elämä tuntui keskittyvän kartanon sijaan rakennuksen ympäristöön. Omakoti- ja rivitalojen sekä jännien pienkerrostalojen pihoille ja parvekkeille sekä kartanon edessä olevaan puistoon. Puistoon, jossa pieni jackrusselinterrieri juoksi kerta toisensa jälkeen henkihieverissä, mutta elämänsä ilosta keltaisen frisbien perässä, jota isäntä uudelleen ja uudelleen koiralle heitti. Kumpikin silmin nähden nauttien yhteisestä leikistä ja keväisestä auringonpaisteesta.
Kartanon puistossa on kuvanveistäjä Mauno Oittisen pronssinen naisfiguri Istuva tyttö vuodelta 1970. Kaunis ja kurvikas. Läheiseltä Munkkiniemen sankarihautausmaalta taas löytyy edellisen opettajan, kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Maaemo suojelee poikaansa vuodelta 1960. Kuolemaa henkivä pronssipatsas harson taakse piilotettuine pojan kasvoineen. Alkuun vierastin, mutta valokuvasta uudelleen katsoessani jopa tykästyin...
Munkkiniemeen haudattiin omat sankarivainajansa, koska alue liitettiin Helsinkiin vasta sotien jälkeen 1946. Pikkuruiselle hautausmaalle on haudattu 33 vuosina 1939-44 sodassa kuollutta munkkiniemeläistä vainajaa. Hautausmaan takana pilkottaa kartanon rakennuksiin aikoinaan kuulunut ns. Kaartin pirtti, jota alkuun luulin Munkkiniemen kartanoksi. Komea, mutta rapistunut rakennus on jo vuosikymmeniä ollut Helsingin kaupungin omistuksessa ja toiminut päiväkotina.
Patsaita, puistoja, historiaa ja aurinkoa. Ihan hyvä torstai-iltapäivä, jopa ilman porkkanakakkua :):)
keskiviikko 14. huhtikuuta 2021
Armonlaaksosta Naantaliksi
Nådendalin eli Armonlaakson luostari perustettiin 1400-luvulla nykyisen Suomen lounaisrannikolle Ailosenniemelle. Vanhan luostarin rakennuksista nykyaikaan on säilynyt vain luostarin kivikirkko - Turun tuomiokirkon jälkeen Suomen suurin keskiaikainen kirkko. Kirkko, jonka ympärille vähitellen kehittyi nykyinen Naantali.
tiistai 13. huhtikuuta 2021
Vaatimaton kirkko
Vauraan Munkkiniemen kirkko yllättää vaatimattomuudellaan. Sanotaan, että vaatimattomuus kaunistaa, mutta tässä tapauksessa se ei mielestäni pidä paikkaansa.
maanantai 12. huhtikuuta 2021
Eilan koti - ja flyygeli
sunnuntai 11. huhtikuuta 2021
Tarinan kaakkua
lauantai 10. huhtikuuta 2021
Yksi miljoonasta
Torstaina liityin niihin miljoonaan suomalaiseen, jotka ovat saaneet covid-19 -rokotteen. Olo pitäisi olla helpottunut, mutta huomaan olevani hieman ärtynyt ja jännittynyt, koska sain juuri tuon Astra-Zenecan rokotteen, joka parastaikaa on otsikoissa rokotteeseen yhdistettyjen vakavien, mutta harvinaisten haittavaikutusten takia.
keskiviikko 7. huhtikuuta 2021
tiistai 6. huhtikuuta 2021
maanantai 5. huhtikuuta 2021
Pinkkejä pajunkissoja
sunnuntai 4. huhtikuuta 2021
Täpläpää ja Kaveri
lauantai 3. huhtikuuta 2021
Lankalauantai
Eilen pitkäperjantaina pysähdyin miettimään, miksi tavanomainen perustyytyväinen ja -onnellinen mieleni on nykyään herkästi alavireinen, ärtynyt ja saamaton. Ei tuttua minua...
Huomaan ja alan ehkä jopa hyväksyä, miten paljon korona-aika on verottanut myös minun elämääni. Toistuvasti olen pyrkinyt vakuuttelemaan, että mitä minä valitan kun ”kaikki on hyvin”. Verrattuna ruuhkavuosissa etätyön ja/tai työttömyyden sekä koulu- ja tarhaikäisten lasten etäelämän sekä mahdollisten karanteenijärjestelyjen keskellä eläviin 30-50 -vuotiaisiin suomalaisiin. Tai teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiin, jotka koronan puristuksessa ovat joutuneet kohtuuttomasti rajoittamaan elämäänsä ja nuoruuttaan. Puhumattakaan koronaan sairastuneiden ihmisten ja heidän omaistensa kärsimyksistä.
Mutta silti huomaan ja tunnistan, että korona on selvästi vähentänyt myös omaa arkionnellisuuttani. Poissa on aikuisten lasten ja nopeasti kasvavien lastenlasten spontaanit tapaamiset. Poissa on sydämelliset taputtelut ja halailut. Poissa on kahvittelut Siskon ja ystävien kanssa. Poissa on herkuttelut ravintoloissa yksin, kaksin tai porukalla. Poissa on museo- ja teatterivierailut. Poissa on kiehtovat kirpputorit. Poissa on Välimeren reissut Ukin kanssa. Poissa on Lontoontytön vierailut puolin ja toisin. Poissa on tutut Tallinnan matkat Parasystävän ja Inan kanssa. Poissa on rakas tanssiharrastus sekä ihanat tanssitutut ja ilon täyteiset tanssireissut. Poissa on Kaikki Yllätykset ja Kaikki Kiva - jopa Salon torin keväiset kaffehetket.
Jäljellä on sentään lisääntynyt kävely, heräävä puutarha ja pitkittyneet puhelinkeskustelut. Ja blogikirjoittelu :):) Ja onneksi en elä ypöyksin, vaan Ukin lisäksi on pari Sydänystävää. Josko nämä pitäisivät mummin pinnalla post-korona-aikaan...
perjantai 2. huhtikuuta 2021
Ainokainen
Tutulla kolmen kilometrin kävelyreitillä mökin lähimetsässä näin viimein yhden sinivuokon - tai oikeastaan kaksi vierekkäistä. Mutta ne jäivät ainoiksi, vaikka kuinka koko matkan kuikuilin tienpientareita. Mutta nuo ainokaiset loistivat sitäkin upeampina ruskeanharmaassa kevätmetsässä - vaaleasta, vielä kalvakkaasta väristään huolimatta.
Toinen keväisen kävelyretken ilo oli kukkiin puhkeavat krookukset, jotka puskivat kauniin keltaisina, valkoisina ja lilan monissa sävyissä Sirpan ja Martin pihassa muistona ystävällisestä ja ahkerasta lähes 80-vuotiaasta isäntäparista. Sirpasta, joka kaikille yllätyksenä kuoli vuoden vaihteessa ja Martista, joka tämän jälkeen ei syöpänsä takia enää pärjännyt rakkaassa kodissaan yksin. Väki vähenee syrjäisessä Salon laitakylässä. Enää ei ole Ingaa, ei Munatalon tätiä eikä avuliasta Traktorikuskia.
Joutsenet ovat talven jälkeen kuitenkin palanneet lähilahteen ja lokit ”lokkisaareen”. Elämä jatkuu (ja muuttuu) Salon laitakylässä. Kaikesta huolimatta.