perjantai 31. heinäkuuta 2020

Arkkitehdin ateljeessa


Alvar Aallon arkkitehtitoimisto toimi 20 vuotta pariskunnan kodin (täällä) yhteydessä, kunnes se vuonna 1956 siirrettiin parinsadan metrin päähän, Tiilimäkeen valmistuneeseen erilliseen toimistorakennukseen.

Alkuun arkkitehtitoimisto käsitti vain yhden korkean, kaarevaseinäisen ateljeetilan aputiloineen. 1960-luvalla rakennusta laajennettiin rakentamalla isompi ruokailutila ja alkuperäistä ateljeetilaa tavanomaisempi toimistohuone rakennuksen aputilojen päälle. Toimisto jatkoi toimintaansa vuoteen 1994 asti. Nykyään rakennuksen omistaa Alvar Aalto säätiö ja siihen pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Etenkin rakennuksen isossa ateljeehuoneessa aistii vahvasti Aallon ”henkeä”. Tyhmempikin huomaa, että luonnonvalo ja sen vangitseminen on ollut rakennuksen suunnittelun keskiössä. Valo aivan tulvii sisälle isoista ikkunoista, jotka koko seinän pituudelta avautuvat aputilojen suojaamalle sisäpihalle. Lisävaloa työtilaan tulee ateljeen takaosaan sijoitetuista yläikkunoista ja yhdestä pienestä, kolmion muotoisesta kattoikkunasta. Seinälle on ripustettu piirrosluonnoksia, ikkunan viertä kiertää kymmenien Aalto-jakkaroiden rivi ja huoneen taaimmaisessa kulmassa roikkuu kymmenkunta Aallon suunnitteleman valaisimen prototyyppiä. Päätyseinää kiertää rehevä kultaköynnös. Ja kaiken keskellä könöttää Aallon pronssipää.

Jännä oli sukeltaa keskelle kuuluisan arkkitehdin työtilaa. Aistii intohimoa ja ammattiylpeyttä...



Toimiston ”yksityisestä” takaovesta pääsi suoraan Aallon työhuoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti