lauantai 1. elokuuta 2020

Ainon muistoksi

Aino, flyygeli ja Poulin lamppu

Aaltojen Riihitien kotitalon (täällä) olohuoneessa on flyygeli, jonka päällä on jännittävän läheltä otettu iso valokuva Alvar Aallon ensimmäisestä vaimosta Ainosta. Vaimon seuraksi on päässyt yksi avioparin ystävän, tanskalaisen arkkitehdin ja suunnittelijan Poul Henningsenin (1894-1967) suunnittelema valaisin.

Helsingissä syntynyt Aino Marsio (1894-1949) valmistui arkkitehdiksi 1920 ja meni naimisiin opiskelutoverinsa Alvar Aallon kanssa 1924. Arkkitehdin ja suunnittelijan työn lisäksi hän Aino toimi vuosina 1941-49 toimitusjohtajana miehensä sekä Nils-Gustav Hahlinin ja Maire Gullichsenin kanssa perustamassaan huonekaluyhtiö Artekissa. 

Vain 55-vuotiaana kuollut Aino Aalto on taas ajankohtainen, sillä aamun Hesarissa on toimittaja Aino Frilanderin kirjoittama pitkä juttu dokumenttiohjaaja Virpi Suutarista, jonka uusi dokumentti Aalto saa syyskuussa ensi-iltansa elokuvateattereissa. Suutarin sanoin ”Suuri yleisö ei edelleenkään ymmärrä Aino Aallon merkitystä Alvarin tasavertaisena kollegana, jonka kanssa Alvar loi varhaisvuosina keskeisen Aalto-kieliopin ja sanaston.” (HS 1.8.20)

2 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta Aalto-trilogiasta tietoiskuineen!
  Ei ole kuin yksi Alvar Aalto, jonka käden jälki näkyy monessä suomalaiskodissa tänäkin päivänä Mehiläispesine ja muine kauniine huonekaluineen ja esineineen. Funkkis miellyttää omaa silmäänikin parhaiten yksinkertaisella ja ajattomalla tyylikkyydellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos jutut kiinnosti - ehkä Sinunkin tulee joskus käytyä kotimuseossakin...

   Poista