keskiviikko 26. elokuuta 2020

Tapetin tähden


Tänään kävin kolmannen kerran Seurasaaressa parin viikon sisällä. Tällainen into hymyilyttää ja hämmästyttää itseänikin :):)

Mutta satuin lukemaan, että saareen 1911 siirretty Florinin huvimaja avattiin neljän vuoden restauroinnin jälkeen uudelleen yleisölle heinäkuussa. Uutisen mukaan rakennus on tapetoitu harvinaisella ns. panoraamatapetilla, jota ranskalainen tapettivalmistaja vuonna 1825 painatti 600 kappaletta. Näistä on säilynyt nykypäivään kymmenisen kappaletta ja vain jokunen kokonaisuudessaan. Florinin tapettiseinästä puuttuu vain yksi vuota 32:sta. Eli tätä ”kuuluisaa” maisematapettia suuntasin tänään Seurasaareen katsomaan. 

Hieno oli, mutta vähän pettymys. Odotin nimittäin huvimajaa, johon sisään astuessani minut ympäröisi kisailevat ja ilakoivat hempeät ihmis- ja eläinhahmot lukuisissa pastellin väreissä. Tapettiin oli kuvattu ihmisiä ja eläimiä soutelemassa ja metsästämässä, mutta tapetti oli vain musta-harmaa ja peitti vain majan takaseinää, ja sitä sai katsella vain majan ovelta.

Alkujaan huvimajan rakennutti kaupunginlääkäri Pehr-Ulrik Florin 1850-luvulla Bulevardin ja Yrjönkadun kulmassa olevan talonsa puutarhaan. Eli tulihan nähdyksi Seurasaaren helsinkiläinenkin museorakennus...

Autolle palatessani kävelin Murun kanssa Tamminiemen eli Urho Kekkosen kotimuseon puiston läpi. Kaunis ja hyvin hoidettu piha ja puutarha istuskelupenkkeineen on nykyään ilmaiseksi avoinna kävelijöille ja ulkoilijoille museon aukioloaikoina. Suosittelen. Puistossa ei voi olla huomaamatta kallion päällä könöttävää, 2010-luvulla kunnostettua huvimajaa, joka alkujaan on rakennettu ilmeisesti jo 1820-luvulla, jolloin nykyisen Tamminiemen alue kuului läheiseen Meilahden kartanoon.

Kaksi huvimajaa ja yksi historiallinen tapetti - aika hyvä saldo yhdelle kävelylenkille :)

Florinin huvimaja Seurasaaressa.

Tamminiemen vanha huvimaja Solkulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti