tiistai 4. elokuuta 2020

Yksi Laurin kirkoista


Kasnäsin tanssileiriltä palatessani pysähdyin Perniön Pyhän Laurin kirkolla. Keskiajalla, vuosien 1460-80 välissä rakennettu kivikirkko kohosi loivassa mäenrinteessä pienen hautausmaan ympäröimä. Hämmästyttävän jyrkkälappeinen, mutta sopusuhtainen. Jylhän kaunis ja komea.

Maanantaiaamuna kirkko oli suljettu, mutta kehuessani komeaa rakennusta hautausmaalla touhuava puistotyöläinen päästi minut kirkon sivuovesta tutustumaan myös sisäosiin. Hiljaisen kirkon kattoholvit lumosivat minut: monimuotoiset tähtiholvit oli koristeltu rauhoittavin värein kasviornamenttikuvioilla. Säälittävän kärsivän näköinen ristiinnaulittu Kristus-hahmo tuijotti puisia penkkirivejä korkealta katonrajasta.

Ikkunat ja oviaukot on laajennettu myöhemmin kauniin suippopäisiksi. Kirkon tyylikäs nykyasu perustuu 1960-luvulla tehtyyn restaurointiin, jolloin sisustuksesta vastasi sisustusarkkitehti Pirkko Stenros.

Etsiessäni tietoja Perniön kirkosta yllätyin, että Pyhän Laurin mukaan nimettyjä kirkkoja eli Pyhälle Laurentiukselle omistettuja kirkkoja on Suomessa Perniön lisäksi ainakin Vantaalla (ns. Helsingin pitäjän kirkko), Lohjalla, Janakkalassa ja Mynämäellä. Useimmat näistä ovat keskiaikaisia kivikirkkoja, kuten Perniössäkin, ja valokuvissa osa muistuttaa hämmentävästi toisiaan. Pyhä Laurentius oli muuten diakoni, joka koki martyyrikuoleman Roomassa vuonna 252.

Ehkäpä kierrän ikuistamassa blogiini neljä muutakin Laurin kirkkoa, varsinkin jos nekin ovat yhtä kiehtovia kuin tämä ensimmäinen :):)


Tällä kertaa en onnistunut vangitsemaan valokuvaan 
kirkko- ja tapulikaksikon komeutta ja kauneutta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti