sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Joutsenen uumenissa


Siskon suosituksesta päädyimme Turun reissullamme (täällä) vierailemaan Forum Marinumista kotinsa löytäneellä Suomen Joutsenella - yli sata vuotta vanhalla kolmimastoisella purjelaivalla. Sisko miehineen oli viikkoa aiemmin piipahtanut Joutsenella - ja ihastunut. Löysipä hän jopa museolaivan miehistöluettelosta lapsuuden parhaan ystävänsä isän, jonka muisti työskennelleen aikoinaan laivalla.

Minua hämmästytti ja ihastutti lähes sata metriä pitkän fregatan sirous sekä puupintojen ja -kaiteiden kauneus ja pehmeys. Hirvitti mastojen korkeus ja niiden poikipuiden (ja purjeiden) leveys sekä köysien ja vaijereiden valtava määrä. Ihmetytti ja jopa huvitti kuvat merimiehistä ahtaissa riippumatoissa ja kertomukset valtavista ruokamääristä, jotka merelle lähtiessä piti saada ahdettua laivan pieniin ruokavarastoihin - mm. 12 000 kg perunaa ja 6 000 kg silliä ja silakkaa :):)

Ystävällinen kesäopas kertoi meille mm. että isoa laivaa pystyi tarvittaessa purjehtimaan vain parinkymmenen henkilön voimin, mutta pitkille matkoille kannen alle mahtui majoittamaan ja muonittamaan jopa pari sataa miehistön jäsentä.

Rakastan laivoja, vaikka laivaelämästä tai purjehtimisesta minulla ei ole mitään kokemusta. Paitsi yhdeltä elämäni ihanimmalta matkalta, jolloin seilasimme Ukin kanssa Siskon ja Miehensä kutsumana viikon keväisellä Välimerellä rannikon kuuluisista satamista toiseen. Kiitos vielä, Sisko ja Lanko!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti