maanantai 28. syyskuuta 2020

Yhdistävä ateljee


Kuten arkkitehti Alvar Aallon työtilassa Helsingin Munkkiniemessä (täällä) myös Hvitträskissä ihastuin arkkitehtien työtilan valoisuuteen ja avaruuteen. Valoa mielelle ja tilaa luovuudelle :) Ja luonnoksille ja pienoismalleille sekä innokkaille apulaisille. 

Kolme Polyteknillisen opiston kurssikaveria perusti 1896 sukunimiensä mukaan nimetyn arkkitehtitoimiston Gesellius, Lindgren, Saarinen vuotta ennen valmistumistaan. Toimisto aloitti työnsä Helsingissä, mutta muutti syksyllä 1903 Kirkkonummelle Hvitträskiin (täällä).

Arkkitehtikolmikko työskenteli yhdessä täyspainoisesti 7-8 vuotta, kunnes toimisto hajosi vuosien 1904-5 aikana Armas Lindgrenin irtisanouduttua yhteistyöstä. Toimisto haali töitä ja kiitosta niin Suomessa kuin ulkomailla: mm. Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 ja useita monumentaalisia kivirakennuksia Helsingissä, kuten Vakuutusyhtiö Pohjolan toimitalo ja Kansallismuseo, jonka rakentamisen Armas Lindgren tosin hoiti yksin loppuun.

Ateljee alkuun yhdisti ja lopulta erotti kolmikon. Herman Gesellius sairastui vakavasti ja kuoli nuorena. Armas Lindgren palasi yliopistoon päätyen rakennustaiteen professoriksi ja innostui suunnittelemaan Kulosaaren huvilakaupunginosaa. Eliel Saarinen muutti Yhdysvaltoihin ja loi arvostetun kansainvälisen uran.

Ateljee kahden arkkitehdin kodin välillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti