torstai 3. syyskuuta 2020

Iljan Urkki


Tamminiemen museossa vieraillessa (täällä) huomio kiinnittyy ensimmäisenä eteistä hallitsevaan pari metriseen presidentti Urho Kekkosen muotokuvaan. Täydessä tällingissä seisova, hieman hymyilevä mies tavoittelee sisään tulijan katsetta kuten kuuluisa Mona Lisa konsanaan.

Venäläinen kuvataiteilija Ilja Glazunov (1930-2017) oli 1970-luvulla suosittu myös Suomessa ja hän maalasi useiden suomalaisten julkisuuden henkilöiden muotokuvia, mm. kuvan Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Presidentti Kekkosen muotokuvan Glazunovilta tilasi kansalaisjärjestö Paasikivi-seura. Kuultuaan, että synkkää työhuonetta kuvaava tausta ei miellyttänyt presidenttiä, seura pyysi taiteilijaa muuttamaan taustaa. Lopullisessa taulussa presidentin taustana on talvista metsää. 

Alkuun muotokuva oli esillä mm. Finlandia talossa ja hotelli Presidentissä Helsingissä. Vuonna 2018 Paasikivi-seura lahjoitti muotokuvan Suomen kansallismuseolle asetettavaksi esille juuri Urho Kekkosen museoon Tamminiemeen. 

Tamminiemessä Urho nyt tervehtii jokaisen tulijan - minulle ainakin lähes tunnistamattomana kömpelönä pukumiehenä. Mielikuva, jota koko muu museo pyrkii inhimillistämään ja rikkomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti