Muistan hämärästi joskus kuulleeni Glimsin talomuseosta. Perjantaina Glims tuli mieleeni, kun mietin pääkaupunkiseudun museovaihtoehtoja. Sinne me Murun kanssa sitten suuntasimme - espoolaiselle yli 200 vuotta vanhalle maatilalle kivenheiton päähän Jorvin sairaalasta.
Jo peräti yli 60 vuotta eli vuodesta 1958 asti Espoon kaupungin omistamana museona toimineella maatilalla on yhteensä 11 rakennusta: pari asuintaloa ja aittaa sekä mm. talli, kanala, halkovaja, paja, verstas, maitokammari, vaunuvaja ja maakellari. Mielenkiintoista on se, että kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan eli siinä, mihin ne 1700- ja 1800- luvuilla on rakennettu.
Glims oli toimiva maatila vielä 1920-luvulla majoittaen ja ruokkien etenkin 1800-luvulla kestikievarina myös matkailijoita. Asuinkäytössä tila jatkoi Lönnbergin suvun omistuksessa aina 1950-luvun loppupuolelle asti.
Kahden asuinrakennuksen, pitkän kaksikerroksisen luhtiaitan ja komean lasiverannan ympäröimä nurmikkoinen pihapiiri toi mieleeni lapsuuteni vierailut Äitimuorin äidin eli Alma-mummin siskon perheen maatilalla Rikkilän kylässä nykyisen Lappeenrannan alueella. Mieleeni palautui kuva 1960-luvun alun pihasta, jonka yhdellä sivulla oli puinen asuintalo, toisella pitkä moniovinen hirsiaitta ja kolmannella navetta/sikala/kanala -kombinaatio, ja keskelle jäi nurmikenttä lipputankoineen ja pihakeinuineen. Ja neljännellä sivulla kukkivat syreenipensaat, joita myös Glimsin alueella rönsyili monessa paikassa - joskin ilman kukkia :)
Glimsistä lähtiessä tiesin talomuseosta paljon enemmän kuin tullessani. Tiesin mm., että vuonna 1906 isäntä Johan Lönnberg oli myynyt Glimsin tilan laajat maa-alueet eli noin 200 ha vasta perustetulle AB Grankullalle, mistä käytännössä alkoi nyky-Kauniaisen tarina.
Ja sen, että tilan entisessä kanalassa on nykyään kodikas, ympäri vuoden auki oleva pieni kahvila.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti