perjantai 4. syyskuuta 2020

Pikkuriikki


Alkuviikon piristykseksi tapasin Siskon. Joimme aamukahvit Siskon ehdotuksesta ranskalaisen Maximen helmikuussa avaamassa Le Grenier -nimisessä kuppilassa Meilahdessa. Kiva, pieni leipomo-kahvila Pihlajatiellä kerrostalon alakerrassa. Kahvin seuraksi minä valitsin manteli- ja Sisko suklaakroisantin, ja ne ainakin maistuivat tuoreilta ja rapeilta.

Siskon kanssa arvelimme, että pikkukahvilan paikalla on varmaan lapsuutemme vuosina eli 1950-60 -luvuilla ollut maitokauppa. Lähes oikeaan osuimme, sillä Helkan eli Helsingin kaupunginosayhdistysten sivuilta löytyvän katsauksen (täällä) mukaan tiloissa toimi aikoinaan ainakin parikymmentä vuotta Siirtomaatavaraliike - Kolonialvaruaffär eli kauppa, jossa myytiin mm. kahvia, mausteita ja kuivia hedelmiä. Artikkelin mukaan samassa talossa ja ehkä jopa samoissa tiloissa on ollut joitakin vuosia myös Helsingin meijerin maitokauppa.

Helkan mielenkiintoisen katsauksen mukaan Meilahdessa, kuten ympäri vanhaa kanta-Helsinkiä oli 1940-60 -luvuilla kymmeniä pieniä parin ihmisen pitämiä kivijalkakauppoja: maitokauppaa, leipäkauppaa, lihakauppaa, sekatavarakauppaa, kemikaalikauppa, paperi/kirjakauppaa, kukkakauppaa, rautakauppaa, lankakauppaa... Ja monenlaista palvelua, kuten pesutupaa, mankelia, saunaa, suutaria, kampaajaa, kahvilaa...

Viehko kuppila, jossa Siskon ranskankielen taidosta oli hyötyä - Le Grenier on ranskaa ja tarkoittaa vilja-aittaa :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti