keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Auroran Shamil


Hakasalmen huvilan kahvilan (täällä) takana kolmen upean Siperian lehtikuusen keskellä näkyy pieni kivilaatta, johon on raapustettu jotain. Tarkkaan katsoessa huomaa, että kiveen on hakattu vuosiluvut 1845 ja 1860 ja joitakin venäjän kieleen viittaavia kyrillisiä kirjaimia. Kyseessä on ilmiselvästi hautakivi, mutta kuka kumma on haudattu keskelle puistoa 160 vuotta sitten?

Etsiessäni pari päivää sitten tietoa 1800-luvulla eläneestä Aurora Karamzinista (täällä) törmäsin edesmenneen toimittajan ja Helsingin korttelihistorioitsijan Kirsti Topparin Hesarissa 1996 julkaistun juttuun. Kirjoituksen mukaan Hakasalmen huvilan pihalle on vuonna 1860 haudattu huvilassa tuolloin asuneen Aurora Karamzinin koira - vaalea terrieri, joka kuoli 15 vuoden ikäisenä.

Kaikkea mielenkiintoista nippelitietoa netistä nykyään löytää...

Shamil
pikku koiramme
Tbilis 1845
Helsinki 1860

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kyllä netti hakkaa tiedonhaussa mennen tullen tietosanakirjajärkäleet ketteryydessä, joskin niistä vanhimmista etenkin sivistyssanakirjoista löytää edelleen mainioita tiedonjyväsiä.

    Tomerasti: Täällä vartion minä:)

    VastaaPoista
  2. Oi, onpa koiralle laitettu hieno hautakivi. Mielenkiintoisia löytöjä tuollaiset, niissä säilyy osa historiaa joka muuten jäisi unholaan. Pitäisikin pitkästä aikaa käydä tuolla Hakasalmen huvilalla, nättiä aluetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lea, nyt vasta huomasin kommenttisi - parempi myöhään... Mutta kiitos siitä. Joo, jänniä juttuja sitä löytää kun eläkeläisenä jää aikaa nuuskia hassuja ja outoja paikkoja.

      Kevättä ja kesäretkiä odotellessa...

      Poista
  3. Kaunista seutua tuo Hakasalmen huvilan alue. Ja ihanaa, että myös rakkaita lemmikkejä on muistettu omilla hautakivillä. Jossakin hautausmaalla kerran näin kissalle omistetun kiven, mutta en nyt muista missä se oli.

    VastaaPoista