Kävelin joku viikko sitten Murun kanssa Sibeliuspuiston läpi Taka-Töölössä. Puistoa on viimeisen vuoden ajan peruskorjattu, ja se näkyi selvästi. Kasvustoa ja polkuja oli karsittu, uusittu ja lisätty - onnistuneesti. Muun muassa vielä 1960-luvulla puistossa ollut toinen lampi oli palautettu sekä Sibelius-monumentin ympäristö siistitty ja monumentin edessä oleva aukio nimetty Musiikkiaukioksi.
Vilkasliikenteinen Mechelininkatu jakaa Sibeliuksenpuiston kahteen osaan, ja puistoalue jatkuu edelleen Välskärinkadun toisella puolella. Tämä puistoalueen itäisin osa on tosin nimetty Topeliuksenpuistoksi (täällä).
Alkujaan Sibeliuspuisto nimettiin 1930-luvulla Humallahden luonnonpuistoksi, jota kutsuttiin myös Kinnekunnan puistoksi alueella aiemmin olleen komean huvilan mukaan. Parin vuoden päästä vuonna 1945 puisto sai kuitenkin uuden, nykyisen nimensä - Sibeliuspuisto - säveltäjä Jean Sibeliuksen (1865-1957) syntymän 80-vuotispäivän kunniaksi. Ja Eila Hiltusen (1923-2003) kuuluisa Sibelius-monumenttihan paljastettiin puiston paraatipaikalla vuonna 1967 (täällä).
Puistossa on myös toisen suomalaisen merkkihenkilön ”muistomerkki”. Mechelininkadun ja Kesäkadun kulmaukseen istutettiin 1983 kuusikymmentä visakoivua Mauno Koiviston (1923-2017) 60-vuotispäivän kunniaksi. Vuosien kuluessa suurin osa koivuista on ehtinyt kuolla, ja puiston viimevuotisen kunnostuksen yhteydessä alueelle istutettiin uusia taimia. Toivotaan parasta :) Presidennti Koiviston oikea muistomerkkihän on Kampissa, jossa sitä vasta ihailin (täällä).
Komean ja modernin Sibelius-monumentin lisäksi puistossa on myös perinteisempi Kalevala-aiheinen patsas - Aarre Aaltosen (1889-1980) Ilmatar ja sotka, joka paljastettiin sodan jälkeen vuonna 1946. Eli jokaisen makuun jotakin…
Mukavan kokoinen puisto, jossa vaihtelevaa luontoa, paljon istumapaikkoja, kaunis näkymä merelle ja mielenkiintoista historiaa. Ei kun kävelylle - koiran kanssa tai ilman :)
Eila Hiltunen: Sibelius-monumentti, 1967
Kyynelkoivut kaunistivat ylemmän tekolammen rantaa.