Etu-Töölössä Kansallismuseota vastapäätä on vaaleanpunainen Hakasalmen huvila. Nykyään rakennus on osa Helsingin kaupunginmuseota, mutta yli sata vuotta sitten siinä asui Aurora Karamzin - varakas seurapiirikaunotar, sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja ja mesenaatti.
Talon rakennutti vuonna 1846 Auroran isäpuoli, vapaaherra Carl Johan Walleen (1781-1867) kesähuvilakseen. Tällöin 65-vuotias Walleen oli pari vuotta aiemmin jäänyt leskeksi ja myynyt perheen entisen, Espoossa olleen kesäasunnon Träskändän kartanon Auroralle - kolmekymppiselle tytärpuolelleen, joka oli pienen Paul-pojan äiti ja upporikkaan venäläisen ruhtinaan leski.
Isäpuolen kuoltua vuonna 1867 Aurora lunasti itselleen myös Hakasalmen huvilan. Suomenruotsalainen Aurora oli asunut suuren osan aikuiselämästään Pietarissa ja Pariisissa, mutta tämän jälkeen hän alkoi viettää talvet Hakasalmen huvilassa ja kesät hänelle rakkaassa Träskändan kartanossa, jossa vierailin syyskuussa 2020 (täällä).
Aurora Karamzin (1808-1902) oli Walleenin vaimon Eva Stjernvallin (1781-1844) vanhin tytär tämän ensimmäisestä avioliitosta. Tytär oli seitsemänvuotias, kun hänen oma isänsä Carl Stjernvall (1764-1815) kuoli ja kahdeksan, kun äiti meni toisen kerran naimisiin lapsettoman Carl Walleenin kanssa. Auroran lisäksi Evalla oli tällöin kolme elossa olevaa 4-10-vuotiasta lasta - ja yhteensä 11 synnytystä - ja Walleenin kanssa hän sai vielä viisi lasta.
Vuonna 1896 Helsingin kaupunki osti Hakasalmen huvilan lähes 90-vuotiaalta Auroralta, jolla säilyi kuitenkin hallintaoikeus, joten hän sai asua talossa kuolemaansa vuoteen 1902 asti. Auroran kuoltua rakennus avattiin osana Helsingin kaupunginmuseota, ja nykyään siellä on usein esillä mm. vanhoja valokuvia (täällä).
Valmistuessaan Hakasalmen huvila oli Helsingin kaupungin rajojen ulkopuolella, mutta nykyään huvila ei voisi keskeisempää paikkaa löytää. Oi aikoja….
Aurora Karamzin huvilan portailla 90-vuotispäivänään elokuussa 1898.
Edessä yksi Auroran lemmikkikoirista.
Yksi hänen koiristaan on muuten haudattu huvilan puutarhaan (täällä).
Valokuva: K.E.Ståhlberg/ Helsingin kaupunginmuseon kokoelma
Huvila puutarhan ja Töölönlahden puolelta
Todella mielenkiintoinen taustoitus. Tuolla pitää ehdottomasti käydä. T.Päivi
VastaaPoistaHeippa Päivi. Suositan käymään ja piharakennuksessa on myös mukava kahvila. Terv InnaVaara
PoistaKiitos, kiva tietää.
Poista