sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Sinivihreä AOI


Arki-iltana herkuttelin Neitsytpolulla runsas vuosi sitten avatussa Aoi-ravintolassa. Kävellessäni Murun kanssa tutulla Punavuori-Eira-Ullanlinna -akselilla kuljen usein pikkuruisen Aoin ohi ja ihailen oven edessä olevia, hoidettuja kukka-asetelmia. Tutkiessani ikkunassa olevaa ruokalistaa on usein käynyt mielessä: ”Josko joskus tuonne…”

Lyhyellä ja ytimekkäällä listalla oli lokakuussa valittavana kaksi alkupalaa, kaksi pääruokaa ja kaksi jälkiruokaa. Alkupalaksi valitsin Siikaa, paprikaa ja naurista - harmikseni aika mitäänsanomaton annos. Mutta pääruoaksi valitsemani Osterivinokasta, lehtikaalia ja sipulia oli onnistunut, maukas ja sopivan suolainen annos, vaikka naapuripöydästä kuulin rouvan kuiskaavan: ”Liian suolaista.” Ja jälkiruoka oli kaunis ja herkullinen Pannaria, vadelmaa ja hapankermaa.

Kiva kun väliin tapahtuu niin, että pääruoka osoittautuu paremmaksi kuin alkuruoka. Useimmiten ilahdun alkupaloista, mutta petyn pääruokaan. Tämän takia väliin päädynkin valitsemaan yksinomaa kaksi alkuruokaa ja jälkkärin :)

Ravintolan nimi Aoi oli kirjoitettu vihreillä tikkukirjaimilla ja lisänä sininen piste. Kun tapani mukaan kyselin tarjoilijalta nimestä, hän kertoi, että aoi on japania ja tarkoittaa sinisen ja vihreän sävyisiä värejä, jotka ovat japanilaisuutta fanittavan perustajakaksikon lempivärejä. Tosin japani-suomi-nettisanakirjassa sanalle annetaan seuraavat suomennokset ”1. sininen, 2. kokematon, 3. vihreä (kokematon)” :)

Vasta kotona valokuviani selaillessani äkkäsin, että ravintolan vaikeasti hahmoteltava logo AOI kuvasi aterimia, ruokaliinaa ja viinilasia. Ja että ravintolan pöydille ruokailuvälineet oli aseteltu vinosti logon tavoin. Ja mitkä ihanat vanhat, mummolasta tutut arkiaterimet  :)

Niin tai näin - kymmenpöytäisessä pikkuravintolassa oli kiva ja rento tunnelma sekä ystävällinen tarjoilu. Tosin väliin tuntui, että annoksia piti odottaa suhteettoman kauan. Mutta onneksi pöydässä oli itse tehtyä, lämmitä ja herkullista leipää ja tarjoilijan suosittamaa, tosihyvää ranskalaista kuohuviiniä - merkistä en päässyt perille…

Mukava arki-ilta sinivihreässä Aoissa. Saatan palatakin, kunhan lista taas päivittyy…

Osterivinokasta, lehtikaalia ja sipulia

Pannaria, vadelmaa ja hapankermaa

Aterimet kuin AOI-logo :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti