perjantai 25. lokakuuta 2024

Kahvilla pappilassa


Yleensä joka retkeeni kuuluu käynti paikallisessa kirkossa :) Lokakuisella Mikkelin retkellä (täällä) kirkko jäi kuitenkin käymättä, mutta tulipahan tutustuttua entiseen pappilaan. Ja toisaalta käydessäni Mikkelissä loppuvuodesta 2022 olin jo tutustunut sekä tuomiokirkkoon (täällä) että Pitäjänkirkkoon (täällä).

Entinen pappila lukuisine sivurakennuksineen oli uusi - ja mieluisa - tuttavuus. Savilahden rannalla olevat, 1980-luvun lopussa kunnostetut rakennukset ovat olleet matkailu- ja ravintolakäytössä jo yli 30 vuotta. Alkujaan ne rakennettiin Mikkelin maaseurakunnan kirkkoherran asunnoksi, kunnes vuonna 1969 pappila siirtyi uusiin tiloihin kaupungin keskustaan. Ja vuonna 2013 tuli uusi muutos, kun maaseutuseurakunta liitettiin osaksi Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaa, minkä jälkeen maaseurakunnan pappilaa ei enää tarvittu.

Entisessä pappilan päärakennuksessa toimii nykyään kahvila/ravintola ja sivurakennuksissa myydään monenlaisia käsityö- ja designtuotteita. Kiva oli kierrellä ja katsella, mutta mukaan tarttui vain pari vanhanajan nekkua lastenlapsille vietäväksi :) Ja kahvilassa hörpittiin hyvät kahvit ja paikalla tehdyt voisilmäpullat. 

Tarinan mukaan Kenkäveronniemen outo nimi tulisi siitä, että entisaikaan kirkkoon tullessa kengät laitettiin jalkaan ja poistuessaan kengät otettiin pois jaloista Kenkäveronniemen kohdalla. Muu osa matkasta kuljettiin paljain jaloin, jotta kengät eivät kuluisi. 

Todennäköisempi selitys nimelle löytyy kuitenkin muinaisruotsin sanasta gengärp, mikä tarkoitti mm. kuninkaan tai piispan kestitystä varten kerättyjä ruokaveroa. Kansan suussa sana vääntyi vähitellen muotoon kinkeri ja kenkä - sanalla ei ollut mitään tekemistä nykyisen kenkä-sanan kanssa - ja kinkerivero ja kenkävero, joista tässä merkityksessä jäi elämään vain kinkerivero. 

Sana kenkävero jäi elämään vain Kenkäveronniemen nimeen. Ja Kenkäveron pappilaan :) 


Ruokasali odottaa juhlijoita…

Entisajan lastentuoli :) 

Vanhaa portaikkoa

Vuonna 1869 valmistuneessa pappilassa oli 11 huonetta, 2 vinttikamaria, eteinen ja keittiö.

Yksi pappilan lukuisista piharakennuksista

Näkymä Savilahdelle ruokasalin ikkunasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti