tiistai 29. lokakuuta 2019

Helenen selfiet

Omakuva 83-vuotiaana vuonna 1945

Lontoon Royal Academy of Arts -taidekoulun tiloissa oli Antony Gormleyn näyttelyn (täällä) lisäksi viimeisiä päiviä esillä toinen minut hurmannut näyttely: heinäkuussa avattu suomalaisen Helene Schjerfbeckin (1862-1946) näyttely.

Kolme isoa huonetta vallannut näyttely koostui maalauksista, joista suurin osa oli lainassa Suomesta - pääosin Ateneumin ja Villa Gyllenbergin kokoelmista. Näiden lisäksi noin kolmasosa esillä olleista töistä oli suomalaisista tai ulkomaalaisista yksityiskokoelmista.

Näyttely oli hienosti kuratoitu - mukava järjestys ja riittävästi - sopivasti - tilaa. Lumoavin kolmesta näyttelyhuoneesta oli keskimmäinen, johon oli koottu aikajärjestykseen Schjerfbeckin kuuluisia omakuvia - selfietä :):) Ensimmäisenä oli herkkä hiilipiirros kouluikäisestä Helenestä ja viimeisenä myös hiilipiirros, parilla vedolla tehty ”kuolinnaamio” kuolemansairaasta 83-vuotiaasta vanhuksesta - tuttu työ Villa Gyllenbergin kokoelmista. Yksin viimeisinä elinvuosinaan Schjerfbeck maalasi nelisenkymmentä kuvaa itsestään.

Lontoon näyttelyyn oli saatu 17 Schjerfbeckin omakuvaa hänen pitkän elämänsä varrelta. Vangitseva selfiesarja, jota tutkimalla sai seurata, miten vuosikymmenien kuluessa taiteilijan tyyli muuttui ja millä tavoin taiteilija eri aikoina kuvasi itseään ja ihmisen vanhenemista.

Näyttelyn kiertämiseen sai mukaansa selkeän ja hyvin tehdyn englanninkielisen äänioppaan, jonka avulla pystyi rauhallisesti ja omaan tahtiinsa tutustumaan sekä taiteilijan elämään että esillä oleviin teoksiin.

Keskityin näyttelyyn niin intensiivisesti, että valokuvaaminen jäi kerrankin vähemmälle. Ja löytyväthän useimmat esillä olleista maalauksista jatkossa myös läheltä - suomalaisista museoista.Royal Academy of Arts -taidekoulun englanninkielisillä nettisivuilla Helene Schjerfbeck esiteltiin Five things to know -otsikon alla seuraavasti:
  • a childhood prodigy (ihmelapsi) who overgame family tragedy
  • independent and a risktaker
  • little known outside her home country
  • travelled widely throughout Europe
  • never afraid to take a long, hard look in the mirror

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti