sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Salainen puutarha


Ennen ”uusi” Turun moottoritie loppui Somerolle, ja loppumatka Salon mökille ajettiin aina ns. vanhaa Turun tietä eli 110-tietä Saukkolan ja Nummen kautta. Nykyään ajan pääosin lähes koko matkan mökille pitkin motaria, ja käännyn vasta Salossa pienemmälle mökille johtavalle tielle.

Paitsi, kun haluan nauttia rauhallisesta ajosta (max 80 km/t) ja katsella maaseutua - maataloja, peltoja, metsärinteiden valkovuokkoja ja ehkä joutsenia, ja joskus jopa kurkia. Ja aika usein haluan. Tosiasiassa hitaampi reitti pidentää alle tunnin mökkimatkaa vain joitakin minuutteja.

Näin tehdessäni pysähdyn väliin Hiidenpirtin kuppilassa (täällä), Landenin ruokakaupalla Saukkolassa, Nummen kirkolla (täällä), Traktorimuseossa, Kasvihuoneilmiössä (täällä) tai uudistetussa Lahnajärven ensisessä motellissa (täällä) - muun muassa :):)

Menneellä viikolla palasin taas Hesan reissulta mökille ajaen rauhallista 110-reittiä. Useampana vuonna olen toukokuussa - ja vain toukokuussa - huomannut heti Saukkolan jälkeen käsin kirjoitetun viitan ”Kesäkukkia”. Ja lähes yhtä usein ajanut kukka-opasteen ohi. Samasta risteyksestä käännytään muuten Traktorimuseoon, jossa on tullut käytyä omien poikien ollessa alakouluikäisiä eli useita vuosia sitten :) 

Kahdesti olen myös seurannut ”Kesäkukkia” -viittaa ja päätynyt kasvihuoneelle, joka on ollut lähes tyhjä. Tyhjä, koska on ollut toukokuun loppu ja kaikki myytävät taimet ja kukat ovat olleet jo muilla ostajilla :)

Nyt päätin kerrankin käydä kyseisellä kasvihuoneella jo toukokuun alussa. Ja onneksi menin. Iso kasvihuone oli tupaten täynnä kymmenien eri perennojen ja kesäkukkien taimia, hyvännäköisiä amppeleita sekä monenlaisia yrttejä ja vihannesten taimia. Kaikki hyväkasvuisia, primalaatuisia ja edullisia. 

Mukaani lähti valkoisia riippupelargoneja, valkoisia isolobelia-amppeleita ja hallaakestäviä keijunmekkoja. Ja yrteistä sitruunatimjamia, korianteria ja upealehtistä salviaa.

Vasta netistä selvisi, että kyseessä oli Maatalousyhtymä Söderkullan tila kasvihuoneineen ja myymälöineen. Onneksi tällä kertaa ehdin ennen kuin kaikki kukat ja yrtit oli ostettu muiden pihoille ja puutarhoihin :):)
 
Upeita salvian taimia 

Valkoisia riippupelargoneja - lemppareitani :)

Isolobelia amppelissa

2 kommenttia:

 1. Jotenki tuli mieleen, että aikoinaan ehkä 15 vuotta sitten Kirkkonummen kirkon lähellä oli kesällä kyltti, jossa luki: Sunnuntaiaamuisin ruusuja kirkolla klo 10.
  Musta se oli kaunis mainos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tuollaisista pienimuotoisista jutuista. Vaikka eihän niillä taida rahaa tehdä, mutta ainakin ilahduttavat ihmisiä...

   Poista