torstai 13. toukokuuta 2021

Ihmisten kuvia - Repinin realismia

Lähikuva säveltäjä Aleksandr Glazunovin muotokuvasta vuodelta 1887

Siskon kanssa kävimme Ateneumissa Ilja Repinin (1865-1936) näyttelyssä. Koronan takia liput piti ostaa ennakkoon netistä, myös museokorttilaisten. Suositan näyttelyä lämpimästi - upea ja intensiivinen museoreissu.

Ateneumin kolmannessa kerroksessa oli yli 140 Repinin maalausta ja piirrosta kuudenkymmenen vuoden ajalta 1860-luvulta 1920-luvulle. Suurin osa maalauksista oli isoja, pikkutarkkoja ja värikylläisiä muotokuvia niin tuntemattomista kansanihmisistä kuin aikakauden julkkiksista. Joukossa tietty myös useampi Repinin kuuluisa joukkokuva, kuten Volgan lautturit (1870-73) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880-91). Kaikki valokuvia muistuttavia, upeita ja nautittavia taideteoksia.

Näiden lisäksi näyttelyssä oli esillä Repinin hellyyttäviä muotokuvia läheisistään, kuten nuoresta Vera-vaimosta (1855-1918) ja neljästä 1870-luvulla syntyneestä lapsesta: Vera, Nadja, Juri ja Tatjana. Samoin suomalaissyntyisestä venäläisestä kirjailijasta Natalia Nordmannista (1863-1914), jonka kanssa Repin eli yli kymmenen vuotta Karjalan kannaksella Terijoen huvilayhdyskunnassa vuodesta 1903 Natalian kuolemaan asti. 

Natalia Nordmannin kuoltua tuberkuloosiin 1914 ja Suomen itsenäistyttyä 1917 Repin jäi asumaan ja työskentelemään pariskunnan Penaty-nimiseen huvilaan. Taiteilija kuoli 86-vuotiaana, minkä jälkeen hänet haudattiin huvilan puutarhaan. 

Koronaetäisyydet säilyivät näyttelyssä hyvin, eikä ruuhkaa ollut. Mutta silti koin, että olisin kaivannut vielä enemmän yksityisyyttä tutustuessani Ilja Repinin valokuvauksellisiin ja intiimeihin maalauksiin omassa (ylellisessä) rauhassa sekä kaukaa katsoen että läheltä pieniä yksityiskohtia tutkien. 

Katsoessani maalauksia joidenkin kohdalla lähes unohdin, että maalausten ihmiset olivat eläneet yli sata vuotta sitten. Esimerkiksi yllä oleva muotokuva säveltäjä Aleksandr Glazunovista (1844-1930) voisi yhtä hyvin olla vuodelta 1987 tai 2021 kuin vuodelta 1887. Niin nykyajan nuorelta mieheltä säveltäjän muotokuva näytti. 

Onneksi koronan jälkeen pääsee taas mm. museoihin. Ehkä pian myös tanssitreeneihin :):)

Repin: Onkijatyttö, 1874

Ilja Repin: Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille, 1880-91

Valokuva itse taiteilijasta - työssään :)

4 kommenttia:

  1. Muistutin miehelleni heti kun näin otsikkosi, että tuonnehan meidän piti mennä. Hän on nyt koneellaan katselemassa aikoja.
    Jospa uskaltautuisi junareissuun. Meillä oli ennen koronaa tapana käydä näyttelyissä, useammassa kerrallaan ja lounaalla.
    Ohho, nyt pitää mennä katsomaan niitä aikoja... pitkälle jo varattu. Saatiin aivan toukokuun loppuun, yksittäisiä lippuja jäljellä, mutta ei kahdelle.

    Hyvät kuvat sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti Helsinki-retken väärtti :) Näyttelyistä pyrin laittamaan blogiini vain jokusen valokuvan, en paljastamaan koko näyttelyn upeita teoksia. Ikäänkuin tiiseriksi, ja haluan säästää kävijöille yllätyksiä, löytää omat suosikit ja ihastukset...

      Poista
  2. Kiitos esittelystä, Repin on vivahteikas ja huippulaadukas persoonainpiirtäjä kuten tuo herkkä "Onkijatyttö" osoittaa.
    Kiinnostava näyttely ja onneksi on avoinna elokuun loppupuolelle saakka;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin, ja suosittelen. Ihania ja puhuttelevia muotokuvia. Vanhanaikaisen ”helppoa” katseltavaa...

      Poista