tiistai 25. toukokuuta 2021

Turun kautta

Hotelli Parkin pihaa

Tyttärien muutettua keväällä Merimaskuun olen ajanut viikottain autolla Salon ja Merimaskun eli mökin ja Tilan väliä. Kun uuden Punavuoren kaksioni pitkittynyt remontti viimein heinäkuussa valmistunee (!!??!!), alan (ehkä) kiertää kolmen majapaikan - Punavuoren koti, Salon mökki, Merimaskun Tila - väliä. 

Kivaa ja jännää. Ehkä väliin saattaa tulla raskaaksi. Mutta jos näin käy, pidän taukoa ja könötän vain joko kotona tai mökillä - kunnes innostus reissata palaa :) Kaikille on parasta, että pysähdyn ja rauhoitun kun sitä tarvitsen :):)

Ajan Merimaskuun usein Turun kautta, vaikka keskustan voisi kiertää (rakenteilla olevaa) uutta ohitustietä pitkin. Tykkään piipahtaa Turussa ja etenkin kaupungin kauppatorilla - aina kun mahdollista :) Suomen paras tori pitkään venyneestä remontista huolimatta. Tai ainakin Turun tori kilpailee ko tittelistä ”kotitorini” ja lempparitorini Salon torin (täällä) kanssa. 

Käydessäni kauppatorilla kävelen usein Murun kanssa läheisellä Puolalanmäellä, jonka keskellä komeilee toinen Turku-lempparini eli Taidehalli (täällä). Lenkillä ihailen Puolalanpuistoa reunustavia upeita vanhoja jugend-taloja - joukossa jokunen uudempikin, mutta joukkoon sopiva puurakennus.

Viime viikolla jäin ihailemaan mm. hotelli Parkin ja As Oy Päivölän rakennuksia. Molemmat on suunnitellut Turussa vaikuttanut arkkitehti Aleksander Nyström (1869-1926). Hotellirakennus valmistui 1902 John Eagerin (1837-1908) ja hänen perheen kodiksi. Englannissa syntynyt insinööri toimi yli 20 vuotta Crichtonin laivatelakan johtajana Turussa. Eagarin kuoltua talo oli yksityisomistuksessa vuoteen 1956, minkä jälkeen se siirtyi Marttayhdistykselle ja toimi marttojen talouskouluna vuoteen 1982.

Kiehtovan ja mielenkiintoisen näköinen, yli sata vuotias rakennus joka vuodesta 1984 on toiminut persoonallisena, 20-huoneisena hotellina. Seuraavalla Turun yöreissulla yövyn ehdottomasti tässä Park-nimisessä jugendhelmessä :):)

As Oy Päivölä, Puolalanpuisto 4b

Puolalanpuisto 5c

2 kommenttia:

  1. Komeita raknnuksia, jugend miellyttää aina vaan eniten silmää. Noita katsellessa mielikin rauhoittuu.
    Jep, hyvä muistaa, ettei ihminen ole kone. Kun ilon ja tekemisen aiheet muuttuvat rasitukseksi ja pakoksi, on viisasta pysähtyä, nostaa jalat pöydälle ja laskea hitaasti kymmeneen...
    Mukavaa kesänjatkoa: sopivasti jarrua ja kaasua, niin hyvä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Takkutukka. Onneksi rauhoittumisen ja hellittämisen taidon on oppinut edes vanhana...

      Poista