maanantai 3. toukokuuta 2021

Kirkko joka paloi


Karjalohjalla on komea kirkko. Näin ei ole ollut aina. Syyskuussa 1970 salama sytytti yli sata vuotta vanhan kirkon. Puinen kellotapuli ja kaikki sisätilat paloivat, ja jäljelle jäivät vain korkeat kiviseinät.

Vasta 20 vuotta myöhemmin 1990 Museovirasto vaatimuksesta sortumisvaarassa olleet rauniot katettiin peltikatolla. Seuraavina vuosina kirkkoa kunnostettiin edelleen ja sitä alettiin käyttää kesäisin. Vähitellen ja lopullisesti vasta vuosituhannen alussa se kunnostettiin nykyiseen kuntoonsa. 

Vuonna 1977 raunioiden viereen rakennettiin matala, laatikkomainen rakennus, jota isojen ikkunoidensa takia alettiin kutsua lasikirkoksi. Arkkitehtien Paavo Mänttärin (1930-96) ja Sakari Laitisen (1937-2015) suunnittelema rakennus peittää mielestäni harmillisesti harjun päällä olevan vanhan kivikirkon yhteyden viereiseen Puujärveen. 

Vuosikymmeniä seurakunnan kaikki tilaisuudet järjestettiin Lasikirkossa. Nykyään tilava rakennus toimii seurakuntasalina ja päiväkotina, ja jumalanpalvelukset järjestetään pääosin korjatussa kivikirkossa. 

Kivikirkon alttaritaulu oli yksi harvoista esineistä, joka ehdittiin pelastaa tuhoisasta tulipalosta, ja nykyään sillä on kunniapaikka nykyisessä kirkossa. Taulun on maalannut taidemaalari Aleksandra Frosterus-Ståltin (1837-1916) vuonna 1881 toimiessaan vuosia opettajana Turun piirrustuskoulussa (nyk. osa Turun akatemiaa). Opettajan palkka oli pieni, ja jäätyään nuorena leskeksi taidemaalari hankki lisätuloja kolmen lapsensa elättämiseen maalaamalla mm. alttaritauluja. Vuosien 1877-1912 aikana Frosterus-Ståltin maalasi lähes 70 alttaritaulua, joista on jäljellä viitisen kymmentä. 

Pysähtyessäni Karjalohjalla kirkko oli kiinni, joten Frosterus-Ståltinin alttaritaulu jäi näkemättä. Eli myös Karjalohjan kirkko kuuluu kirkkoihin, joihin koronan jälkeen tutustun uudelleen :) Onneksi Karjalohjan visiitit ovat vuosikymmeniä kuuluneet perinteiseen kesäohjelmaani. Siellä on mm. toinen Salon mökin lähikaupoista - mökiltä alle 10 kilometriä, joten kirkkovisiittini toteutunee lähikuukausina :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti