perjantai 28. toukokuuta 2021

Piipahdus


Matkatessani Turun kautta Salon mökiltä Naantalin Merimaskuun olen usein ihaillut ja ihmetellyt korkeaa ja kapeaa tornia, joka näkyy Kauppatorin ja Turunlinnan välissä. Turku-oppaasta selvisi, että kyseessä on 1900-luvun alussa valmistuneen Mikaelinkirkon suippopäinen torni tai oikeammin neljä tornia, josta korkein kohoaa lähes 80 metriin.

Viime viikolla ajoin kirkon läheltä pitkin Koulukatua kohti Naantalia, ja päätin pysähtyä Murun kanssa pisutauolle Mikaelinkirkon edessä olevaan Mannerheiminpuistoon. Iso, rauhallinen puisto, jossa hiekkakentän ympärillä kasvaa useita kauniita jalopuita

Mannerheiminpuiston vieressä, Puistokadun toisella puolen kohoaa yllättävän iso, mutta yllättävän sirorakenteinen Mikaelinkirkko. Punatiilinen rakennus muistuttaa ennemmin prinsessa Ruususen satulinnaa kuin luterilaista kirkkoa :) Kirkko näyttää aika hylätyltä ja yksinäiseltä korkeiden portaiden päässä kohoavalla mäellä. Vielä yksinäisemmältä rakennus vaikuttaa vanhassa, yli sata vuotta sitten otetussa valokuvassa, kun alueella oli vain työläisten pieniä ja matalia puutaloja.

Useimmat tiekirkot, kuten myös Mikaelinkirkko, ovat koronan rauhoittuessa avanneet uudelleen oviaan, joten päätän kurkistaa komean kirkon sisälle. Sidon Murun tiukasti ulko-oven eteen ja piipahdan sisään. Kaunista, valoisaa ja sopivan juhlallista. Rauhallista ja rauhoittavaa. Mutta Muru odottaa ulkona...

Opiskellessaan arkkitehtuuria Helsingissä Lars Sonck (1870-1956) osallistui vuonna1894 Turun uuden kirkon suunnittelukilpailuun. Nimimerkillä kilpaillut Sonck voitti kilpailun, mutta kun paljastui että voittaja oli 23-vuotias opiskelija, kilpailulautakunta alkoi pyörtää valintaansa. Sonck ei itsekään ollut enää kovin tyytyväinen voittaneeseen suunnitelmaansa, mutta ristiriidoista ja kohuista huolimatta nuoren miehen suunnitelma päätettiin toteuttaa ja lopulta Mikaelinkirkko saatiin rakennettua vuosien 1899-1905 aikana. 

Normiaikana Mikaelinkirkko on suosittu konserttipaikka mm. Turun musiikkijuhlien aikaan. Toistaiseksi ensi elokuun juhlia ei ole peruttu, mutta tällä hetkellä ohjelma näyttää tosi suppealta ja supistetulta... Voi Korona!

Komea sivuovi

Kirkko kuvattuna valmistuttuaan 1905. Kuva Johannes Schalin (Turun museokeskus)

Kirkko toukokuussa 2021.

2 kommenttia:

  1. Mainio teksti hienoin kuvin. Kirkko kuului lapsuuden maisemiini, kun käveltiin Puistokadun raitsikkapysäkiltä Puutarhakatua serkkuni luokse. Joskus luisteltiin Mannerheimin puistossa. 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lissu. Ymmärsin netistä, että puistossa on edelleen talvisin luistelukenttä. Lukiessani ajattelin että siihen kenttä ja puisto soveltuukin mitä parhaiten. Komea, jännittävä kirkko ja lähes mahtipohtinen puisto - sopinee Mannerheimille:)

      Poista