lauantai 7. syyskuuta 2024

Viro tutummaksi


Heinä-elokuun vaihteessa olin pyöräretkellä Saarenmaalla ja Hiidenmaalla ja ihastuin sekä Viroon että pyöräilyyn ja varsinkin Virossa pyöräilyyn (täällä). Kun elokuun puolivälissä näin ilmoituksen, että Tuulan matkat/Resviaria järjestäisi syyskuun alussa neljän yön pyörämatkan Pohjois-Viroon, olin heti myyty. Ja kun vielä retken aikana tutustuttaisiin ainakin kahteen vanhaan, kunnostettuun kartanoon :)

Varasin siltä istumalta yhden hengen matkapaikan, ja taisin saada viimeisen vapaan paikan. Nyt reissussa on oltu kolme yötä ja viimeinen kokonainen pyöräilypäivä on alkamassa. Olen supertyytyväinen, että uskaltauduin taas reissuun - ja yksin :) 

Toisin kuin edelliselle pyörämatkalleni (täällä), tälle matkalle ei saanut ottaa mukaan omia pyöriä. Matkanjärjestäjä oli vuokrannut osallistujille Tallinnasta sähköpyörät, jotka koeajoimme paikan päällä ennen matkan jatkamista eteenpäin. Tallinnassa meitä odotti pikkubussi, joka kuljetti meidät 70 kilometrin päähän Pohjois-Viron pieneen Vösun rantakaupunkiin, jonne vuokraamo kuljetti testaamamme pyörät. 

Reissussa on mukana 14 innokasta eläkeikäistä pyöräilijää - 12 naista ja 2 miestä - sekä matkanjohtajana kokenut Tuula Kanninen ja paikallisoppaana suomea puhuva virolainen Tiiu. Ja toisin kuin edellisellä pyörämatkallani, tällä matkalla nukumme kaikki yöt samassa majapaikassa Vösussa, josta tehdään neljä 15-40 km päiväretkeä kaupunkia ympäröivään Lahemaan kansallispuistoon - pitkin vähäliikenteisiä, päällystettyjä autoteitä. 

Ensimmäisenä eli tulopäivänä ajoimme lyhyen noin 15 kilometrin reissun Käsmuun ja takaisin. Seuraavana päivänä kiersimme noin 35 kilometrin reitin Vösu - Sagadin kartano - Altia - Vergi -Lahe - Vösu. Kolmantena päivänä vuorossa oli noin 20 km matka Palmsen kartanolle ja takaisin. Ja tänään on tarkoitus ajaa noin 40 kilometriä, ja käydä ainakin Nömmeveskin ja Joaveskin kylissä. Ja huomenna pikkubussilla ja laivalla takaisin koti-Suomeen.

Kuluneen kolmen päivän aikana ihastukseni Viroon ja pyöräilyyn - ja kartanoihin - on entisestään kasvanut. Ja tietämykseni Virosta ja sen historiasta lisääntyy pienin askelin…

Kiinnostava Peipsijärvi Viron ja Venäjän rajalla.
Josko se oisi seuraavan Viron matkani kohde…

Lahemaa tarkoittaa lahtien ja niemien maata - aluetta, jolla on kolme lahtea ja neljä niemeä.
Vösu asettuu itäisimmän lahden poukamaan.

Tallinnasta vuokratut sähköpyörät kuljetettiin vuokraamon puolesta perille Vösuun. 



Auringonlaskua Läänemeren rannalla Vösussa. Suomen Itämeri kääntyy Virossa Länsimereksi :)

4 kommenttia:

  1. Kiitos kun kerrot taas pyöräreissustasi. Tosi mielenkiintoinen harrastus sinulla :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos tykkäät lukea turinoitani retkiltäni. Juttua Pohjois-Viron pyöräkierrokselta jatkuu taas jonkun postauksen verran. Mukavaa syksyä, InnaVaara

    VastaaPoista
  3. No oltiinpa sitten yhtä aikaa Virossa toisistamme tietämättä! BB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tavatessammekin totesin, on se jännä miten kiinnostuksen kohteemme lomittuvat ja risteilevät :) Ehkä molempia meitä ajaa eteenpäin ja elämään kyltymätön uteliaisuus lähes kaikkeen… Terv InnaVaara

      Poista