torstai 12. syyskuuta 2024

Viestejä menneisyydestä


Palmsen kylässä Lahemaan kansallispuistossa oli muutakin mielenkiintoista kuin Pahlinien palatsi (täällä). Muun muassa kävelymatkan päässä kartanosta oli pieni, mutta hyvin hoidettu esihistoriallisen kalliotaiteen museo Muinaistaide Koda (täällä).

Museossa oli nähtävillä valokuvia ja ennen kaikkea aidon kokoisia (1:1) kopioita kalliopiirrustuksista ja -maalauksista, jotka kivikaudella eli noin 6000 vuotta sitten on hakattu Äänisjärven rantakalliohin Venäjän Karjalassa. Vuosina 1982-2015 virolaisen Väinö Poikalaisen (s.1947) johtama ryhmä teki useita, viikkoja kestäviä retkiä Karjalaan etsimään, tutkimaan ja tallentamaan kallioihin hakattuja kuvia. 

Ryhmä, johon kuului mm. geologeja, astronomeja, sukeltajia ja taiteilijoita - pääosin virolaisia, mutta joukossa myös joitakin suomalaisia, teki työtään ilman palkkaa - harrastuspohjalta ja intohimosta. Tämän aikaansaavan ryhmän tutkimusten tuloksia on ollut jo useamman vuoden esillä muinaistaidetta esittelevässä museossa Kodassa. Vuonna 2021 nämä innokkaat vapaaehtoiset saivat merkittävän tunnustuksen työstään, kun Äänisjärven kallioihin hakatut kuvat hyväksyttiin Unescon maailmanperintölistalle.

Harvoin tapaa niin aiheestaan innostunutta ja läsnäolevaa opasta - tai kanssaihmistä yleensä - kuin sydämellinen Anne Kurepalu, joka toimi vapaaehtoisena oppaanamme Koda-museossa. Ja kaiken kukkuraksi hän tuntui tuntevan asiansa perinpohjin…

Annen kuvaillessa hyvällä suomen kielellä, miten hän istui Äänisjärven rantakalliolla ja tunnusteli käsillään vanhoja kaiverruksia ja piirrustuksia ja miten hän ikäänkuin sai yhteyden tuhansia vuosia sitten paikalla asuneisiin ihmisiin, hänen kokemuksensa ja aistimansa yhteys välittyi vahvana myös minuun. Ja ehkä myös muihin kuulijoihin. 

Sykähdyttävä hetki - sydämeni tykytti ja silmäni kostuivat. Kiitos Anne :)

Tutkijoista on ollut juttua mm. Helsingin yliopiston tiedelehdessä Yliopisto nro 6-7/2007.

Kuva siitä, miten piirroksia olivat asettunut rantakallioille.

Yli kaksimetrinen ihmishahmo oli yksi kookkaimmista kalliomaalauksista.

Sanoja ei tarvita :)

Tanssivat joutsenet

Taiteilija Ulle Meisterin (1948-2021) piirros tutkijaryhmän päivistä Karjalan kallioilla. 
Oikeassa yläkulmaan on piirretty oppaamme Anne Kurepalu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti