tiistai 24. syyskuuta 2024

Lasten kirkkoko


Tampereella oleva Finlaysonin kirkko on vuonna 1996 nimetty lasten kirkoksi - Suomen ainoaksi lapsille suunnatuksi kirkoksi :) Kirkossa en olisi sitä välttämättä huomannut, jollen olisi sitä etukäteen tiennyt. Löytyihän sisältä erityisiä lapsille suunnattuja kohtia ja alueita, erillisestä ”lasten alttarista” lähtien. Ja ulko-ovella oli kaksi valkoista karitsapatsasta…

Kirkko on entinen Finlaysonin puuvillatehtaan rukoushuone. Rakennus toimi lähinnä työntekijöiden hartaustilana, minkä takia siinä ei ole tornia. Sen sijaan siinä on kaksi vierekkäistä ulko-ovea, joista toinen oli valmistuessaan 1800-luvulla tarkoitettu miehille ja toinen naisille. Rukoushuoneen sisälläkin miehet ja naiset istuivat eri puolilla.

Hartaustilan rakennutti tehtaan johtaja Wilhelm von Nottbeck (1816-1890), jonka upeassa Tampereen kodissa vierailin lokakuussa 2016 (täällä). Vuonna 1879 valmistuneen rakennuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti Frans Ludvig Calonius (1833-1903) ja alkuun tehtaalla oli jopa oma pappi.

Vuodesta 1981 rakennus on kuulunut Tampereen luterilaiselle seurakunnalle, vaikka sen nimi on edelleen Finlaysonin kirkko. Rakennus on sisältä ihanan pieni ja sopusuhtainen - alle 300 istumapaikkaa, mikä tekeekin siitä suositun vihkikirkon ja pienimuotoisen esiintymistilan. 

Sisätilan tunnelmallisuutta lisäsi se, että urut oli poikkeuksellisesti sijoitettu kirkon etuosaan, alttarin taakse. Eikä niiden eteen näin ollen mahtunut tavanomaista alttaritaulua, enkä sitä osannut kaivatakaan. Tykkäsin, kun myös takaosassa oli kaunis ja korkea, värilasein koristeltu ikkuna. 

Viihtyvyyttäni lisäsi nuori nainen, joka soitti tunteella ja osaavasti etuosassa olevaa flyygeliä. Myöhemmin luin kirkon esitteestä, että kesäisin seurakunta palkkaa nuoria muusikoita ilahduttamaan ja ehkä myös rauhoittamaan kirkkoturisteja. Kiitos siitä :)

Sen sijaan erityistä lapsikirkkoideaa vähän vierastan. Jokaisen kirkkohan pitäisi olla kirkko myös lapsille, kuten useimmat ilmeisesti ovatkin - kaikille meille samanlaisille ja erilaisille. Ehkä väliin vähän lomittain, mutta kuitenkin…


Urkujen päällä arkkienkeli Mikael 

Kirkkotila kuvattu alttarilta taaksepäin. Takana ei tavanomaisia urkuja, vaan kaunis väri-ikkuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti